Idegran

Populärnamn: Idegran
Vetenskapligt namn:  Taxus spp
Familj:  Taxaceae

Typ av växt: buske (träd)

Beskrivning: Idegranen är en vacker städsegrön barrväxt. Olika arter och kultivarer av idegranen uppvisar olika växtsätt men alla formar täta buskar. Det finns idegranar som växer som koner, pelare, spretiga buskar och tom kryppformer.
Storlek: Bredd upp till 5m, längd 7 m. (Det finns mindre arter.)

Växtzon: 1-2 (6 beroende på art)

Blomsäsong:  Blommar med oansenliga blommor på våren.

Jord/läge: Idegranen planteras bäst i ett ljust läge då den föredrar full sol till halvskugga. Man bör inte plantera denna barrväxt i skugga. Den föredrar väldränerade jord såsom sandjordar. Den är tork tålig vilket gör den mycket lämplig för sandjordar och på andra platser där andra växter har svårt att få tillräckligt med vatten.

Plantering: Gräv ett håll som är lika djupt som krukan men ca 50-60cm i diameter. Ta ur granen ur krukan och försök att försiktigt veckla ut rötterna som har växt runt längs botten på krukan. Fäll ut dessa rötter längs botten på kroppen när du placerar växten i gropen. Se till att rothalsen är några cm över den tilltänkta jordlinjen. Vattna väl. Fyll resten av gropen med jord och platta till försiktigt. Vattna därefter återigen väl. Det kan vara fördelaktigt att skydda plantan med ett vindskydd de första veckorna.

Skötsel: Idegranen är en mycket tacksam växt som inte kräver mycket skötsel. Den är härdig och torktålig. Man bör dock hålla ett öga på plantorna efter spinn kvalster som kan angripa denna växt under försommaren. Behandla plantan så snart som möjligt efter kvalstren upptäckte. Beskär plantan om nödvändigt.

Beskäring: Behöver inte beskäras men kan beskäras om så önskas. Beskär plantan så att snitten döljs bland grenarna. Detta görs lättast genom att man klippa nära stammen. Idegranen beskärs bäst tidigt på våren innan växtsäsongen börjar eller sent på hösten efter växtsäsongen avslutas.

Övrigt:  Idegranen är giftigt och man bör akta så att barn inte äter de vackra bären som kommer på hösten. Man bör endast köpa täta plantor utan missfärgade barr. Spretiga plantor bör undvikas. Det är oftast bättre att köpa krukodlade plantor.