Hagtorn

Populärnamn:  hagtorn
Vetenskapligt namn:  Crataegus spp
Familj: Rosaceae

Typ av växt:  Träd

Beskrivning: Hagtorn är små träd som blommar på våren och täcks av bär om hösten. Får vackra höstlöv. Färgen på blommorna kan variera mellan olika arter från vit till röd. Det finns både gröna och brokbladig typer.

Storlek:  6-10 meter hög beroende på art.  3-6 m bred.

Växtzon:  1-8

Blomsäsong: Maj-juni

Jord/läge:  Hagtorn är ljusälskande växter som endast skall planteras i full sol. Detta tillsammans med det faktum att de är vackra åter om gör dem till ideala solitär växter. Om den planteras skuggigare kan det tänkas att den inte blommar eller bär frukt. Den föredrar väldränerad trädgårdsjord och äldre plantor tolererar lätt torka.

Plantering: Planteras bäst mycket tidigt på våren. Så snart jorden kan bearbetas. Plantan skall om mjöligt vara i jorden innan bladen slår ut. Gräv en grop som är ungefär lika djup som rotklumpen och 50 – 60 cm vid. Ta växten ur sin behållare och lösgörs dess rötter försiktigt med fingrarna. Placera den mitt i gropen så att den hamnar på samma nivå den hade i krukan. Vattna rikligt och fyll därefter gropen med jord. När detta är gjort vattnar du återigen. Man kan med fördela stödja växten så att den hålls i en upprätt position och inte börjar luta med hjälp av pinnar och snören.

Skötsel: Hagtorn kräver inte mycket skötsel men kan angripas av en lång rad olika sjukdomar och man därför hålla ett öga på växten så man kan vidta åtgärder snabbt.  Bladlöss och fjärilslarver är t.ex. relativt vanligt på hagtorn.  Dessa sjukdomar är dock relativt enkelt att behandla och växten kan behandlas med lämplig huskur eller kommersiellt bekämpningsmedel. Hagtorn är mer motståndskraftig om man ser till att den får tillräckligt med vatten.  Arten kan också angripas av hagtornsrost vilket får blad och grenar att svälla upp. Den del av grenen som är utanför angreppet dör oftast. Sjukdomen som orsakas av en svamp kan inte bekämpas. Den dödar inte träd men kan allvarligt skada den.

Beskäring: Hagtorn tål beskäring bra och är lämplig för formklippning.. Det är bäst att beskära växten i juni efter blomningen. Men den kan även beskäras under vinter. Man bör beskära sjuka och döda grenar varje vinter.

Övrigt: Hagtorn lockar fåglar till trädgården. Vissa arter har ätliga frukter/ bär. Denna växt kan med fördel planteras i dungar eller användas som häckväxt då den är mycket då den tål beskäring bra.