Gran

Populärnamn: Gran
Vetenskapligt namn: Picea Spp
Familj: Pinaceae

Typ av växt: Träd

Beskrivning: Granar är lättodlade städsegröna barrväxter. De kan ha många olika former från den klassiska gran formen till ett krypande växtsätt. De kan även ha en rad olika färger från blå till gulaktigt och grön.

Storlek:  De största arterna blir 45 m höga medan de minsta inte blir mer än 1.5 m-

Växtzon: 1-8 Vissa arter är känsligare

Blomsäsong: Blommar på våren med oansenliga blommor. Bär kottar på hösten.

Jord/läge: Grannar trivs bäst i sol till halvskugga och planteras idealiskt i västerläge. De kan planteras mörkare men växer då långsammare och kan bli tanigare. De föredrar precis som de flesta andra barrväxter väldränerad jord men accepterar de flesta jordar. Föredrar sura jordar.

Plantering: Granar bör planteras mycket tidigt på våren. De skall helst planteras så snart jorden kan bearbetas. Gräv en grop som är lite grundare än granens behållare. Det är mycket viktigt att granen inte planteras djupare än vad den satt i sin behållare. Den får inte få jord upp på stammen eftersom den då kan rutna. Om granen står i kruka tar du av krukan och placerar den mitt i gropen. Om granen står i en säck skall du placera säcken mitt i gropen och sedan klippa bort påsen när granen är på plats. Fyll därefter gropen med jord och packa den lätt. Vattna rikligt.

Skötsel: Granar kan till stor del lämnas åt sig själv och klarar sig utmärkt med den vård moder natur ger dem. Det kan dock vara bra att vattna sin gran under torra perioder. Det kan även vara bra att skugga unga granar under tidig vår för att undvika att solen får barren att torka innan marken tinat så att vatten kan ta upp nytt vatten.  Detta kan dock vara svårt att göra med större granar. Man kan då täcka marken med väl med löv för att minska hur hårt jorden fryser och därmed låter den tina tidigare på våren vilket minskar risken för uttorkning av barren. Detta är bra att vattna rikligt på hösten eftersom jorden skall vara fuktig när vintern kommer.

Beskäring: Granar kan beskäras under sommaren och hösten om detta behövs för att den skall få en vacker form. Undvik att kapa toppen av en gran.

Övrigt: Granar kan locka en rad olika små djur såsom ekorrar till tomten. De är även omtyckta av fåglar som året om kan gömma sig i det täta bladverkat. De drar även till sig fåglar och andra djur som vill äta frön ur kottarna på hösten och vintern. Frön från vanlig gran kan ätas och smakar ganska gott. Det är bäst att köpa granar tidigt på våren innan det blivit för varmt.