Zinnia

Populärnamn: Zinnia
Vetenskapligt namn: Zinnia elegans
Familj: Asteraceae

Typ av växt: Sommarblomma

Beskrivning: Zinnior är vackra prästkrageliknande blommor som kan ha en rad olika färger. Det finns dock även andra former som har dubbla eller fyllda blommor. Blommorna är ofta stora och s.k. Dahlia zinnior kan få blommor som är fyllda och 16 cm i diameter. Bladen är avlångt hjärtformade och ljusgröna.

Storlek: 15-90 cm höga beroende på variant. 20-50 cm vida.

Blomsäsong: Sen vår – höst

Jord/läge: Du kan välja mellan att plantera Zinnia i full sol eller i halvskugga. Den blommar ungefär lika rikligt i båda fallen men blir kraftigare om den står i full sol. Den böjer sig efter solen om den står i halvskugga medan den står upprätt i full sol. Planteras bäst i näringsrik väldränerade jord. Undvika tunga och blöta jordar.

Plantering: Man kan köpa färdiga plantor eller förså frön inomhus ca 6 veckor före tilltänkt utplanteringsdatum.  Det är bäst att så frön direkt i krukor inte en sålåda för att kunna plantera ut dem utan att störa dem onödigt mycket. Zinnia frön sätts på ca 5 mm djup. Spraya jorden fuktig och lägg en platsfolie över för att bibehålla fuktigheten. Spraya igen när det är nödvändigt för att hålla jorden fuktig. Ställ krukorna ljust. Ta bort plasten när fröna grott. Härda plantorna innan du sätter ut dem.

Skötsel: Zinnia vill ha mycket vatten men vill inte stå mörkt. Den behöver därför vattnas regelbundet men inte för mycket. Kan gödas en till två gånger i månaden. GE inte för kväverik gödning eftersom detta stimulerar tillväxt på bekostnad av blomning. Höga plantor kan behöva stödjas på blåsiga platser. Toppa toppskotten var tredje vecka för rikare blomning och buskigare växtsätt.

Övrigt: Zinnian passar utmärkt som snittblomma: Knoppar slår normalt ut i vatten.  Den kan även torkas och användas som evighetsblomma. Denna art drabbas lätt av mjöldagg som bör behandlas genast den upptäcks.