Tagetes

Populärnamn: Tagetes
Vetenskapligt namn: Tagetes spp
Familj: Asteraceae

Typ av växt: Sommarblomma

Beskrivning: Tagetes är en mycket variable blomma som kan ha allt ifrån enkla prästkrageliknande blommor till blommor som bildar stora färggranna runda bollar. De har olika växtsätt och kan nå mycket olika storlek. Bladen är mörkgröna och djupt flikiga. Blommorna kan ha en rad olika färger men vanligast är gul, orange, vit och kombinationer däremellan, ibland med inslag av rött.

Storlek: De minsta arterna blir bara 15 cm medan de större blir 60 cm höga.  Diametern varierar mellan 10 och 35 cm.

Blomsäsong:  Utplantering – frost. Kan fortsätta att blomma även efter första frost om den skyddas av fiberduk eller liknande om nätterna.

Jord/läge: Tagetes plantor kan aldrig få för mycket sol. (Åtminstone inte i Sverige.) Och en ljus plats i full sol ger den rikaste blomning. Den kan även odlas i halvskugga men ger då inte lika rik blomning. Denna växt planteras bäst i näringsrik väldränerad jord. Man bör dock undvika torra sandjordar eftersom tagetes tycker om fuktig men inte blöt jord.

Plantering: Många väljer att köpa sina tagetes när de är dags att plantera ut dem. Man skall i så fall välja kraftiga plantor med mycket knopp men inga blommor. Det är dock lätt att driva upp tagets från frö. Fröna planteras i sålådor  inomhus i mars – april och vill stå ljust men inte för varmt. Plantorna planteras ut när risken för frost upphört. Plantera tagetes genom att gräva ett hål som är lika stort som tagetesens jordklump, ta blomman ur sin kruka och placera den i gropen. Tryck till jorden och vattna.

Skötsel: Tagetes tycker om att stå fuktig och behöver därför vattnas regelbundet. Var dock noga att inte övervattna eftersom de inte vill stå blött. Gödsla regelbundet med en kvävefattig gödning. Om de får för mycket kväve växer de kraftigt men blommar mindre. Klipp bort utblommade blommor för att stimulera fortsatt blomning. Du kan låter den gå i frö framemot hösten om du vill ha egna frön.

Övrigt: Tagetes har en mycket säregen doft som alla inte uppskattar och som vissa jämför med doften av katturin.  Andra störs inte alls av denna doft. Detta är dock något du bör ta i beaktande innan du väljer att plantera tagets.  Det är lätt att samla egna frön från denna växt på hösten. Tagetes angrips mycket sällan av sjukdomar och dess doft kan ofta hålla skadedjur bort från omkringliggande plantor.