Strandkrassing

Populärnamn: Strandkrassing
Vetenskapligt namn: lobularia maritima
Familj: Brassicaceae

Typ av växt: Sommarblomma

Beskrivning: Strandkrassing är en låg krypande växt som bildar täta tuvor. Tuvorna översållas med klasar av små blommor. Strandkrassing är tradionellt vit men det finns även andra färger såsom lila och rosa.

Storlek: 15 cm hög, 30 vid.

Blomsäsong:  Juli – oktober.

Jord/läge: Strandkrassing klarar sig bra i de flesta lägen men blommar mindre och blir rangligare om den sätts i full skugga. Bäst är om man sätter den i full sol till halv skugga.  En rekommendation är att plantera strandkrassing på plaster där den får sol åtminstone halva dagen. Den trivs bäst i väldränerad jord men har annars inte stora kraven på jorden.

Plantering:  Man kan endera köpa färdiga plantor eller så egna frön. Frän kan försås i april inomhus men detta är normalt inte nödvändigt eftersom växten går från frö till fullvuxen planta på 5-7 veckor. Frön kan sås på friland så snart jorden går att bearbeta. Luckra upp jorden och sprid fröna glest. Täck dem inte eftersom de behöver ljus för att gro. Vattna försiktigt så att fröna inte flyter bort. Håll jorden fuktig till plantorna blivit ett par cm höga. Gallra om nödvändigt sp det blir 10-15 cm mellan plantorna.

Skötsel: Strandkrassing skall aldrig övervattnas eftersom den då lätt drabbas av röta. Den är mycket motståndskraftig mot andra sjukdomar. Den blommar rikligare om man beskär dem till hälften när en blom cykel är på väg mot sitt slut. Den uppskattar lite görning då och då men undvik alltför kväverika gödningar.

Övrigt: Strandkrassing fortsätter blomma mycket långt in på hösten och kan därför ge trädgården blomsterprakt långt efter många andra växter slutat blomma. Den är en bra marktäckare som gärna självsår sig själv. Detta innebär att den ofta återkommer på samma plats i trädgård år efter år även om den egentligen är en ettårig växt. Blommorna avger en väldoftande doft. Drar till sig fjärilar och insekter.