Sommarflox

Populärnamn: Sommarflox
Vetenskapligt namn: Phlox drummondii
Familj: Polemoniaceae

Typ av växt: Sommarblomma

Beskrivning: Sommarflox har avlånga lansettliknande ljusgröna blad. Blommorna sitter i växtens topp. De sitter i flock och kan ha en mängd olika färger.  Blommorna är ofta tvåfärgade med en annan färg i centrum men kan också vara enfärgade. Stammarna är klibbiga.

Storlek: 10-45 cm höga beroende på variant.  Bredden varierar men kan bli 0.5m hos de större arterna.

Blomsäsong: juli-september

Jord/läge: En tålig växt som kan placeras i lägen många andra växter inte passar i eftersom den är mycket tålig mot vind och regn. Den föredrar en ljus plats i full sol eller halvskugga. Placeras den för mörkt så kommer den inte till sin fulla rätt.  Sommarflox trivs bäst i näringsrik väldränerad jord. Den står gärna fuktigt men inte blött.

Plantering: Man kan köpa färdiga plantor eller så frön. Frön kan sås direkt på friland i södra Sverige men bör försås i norra Sverige och om de skall stå i utsatta lägen.  Fröna planteras glest i en sålåda och täcks med lite jord. Jorden sprayas fuktig och man lägger sedan på ett skydd för att hålla ljuset borta medan fröna gror vilket tar 10-20 dagar. Fukta på jorden om nödvändigt. Ta bort ljusskyddet så snart de första plantorna kommer upp. Gallra plantorna när de har blivit några cm. Härda plantorna innan du sätter ut dem på friland.  Skydda plantorna mot intensivt solljus och vind den första veckan efter de har planterats ut.

Skötsel: Sommarflox är relativt torktålig men bör även vattnas regelbundet, speciellt under torrperioder. Det är dock viktigt att man inte övervattnar eftersom sommarflox inte vill stå blött. Ge dem gödning en gång i månaden. Den blommar rikligare om man tar bort utblommade blommor.

Övrigt: Sommarflox är en bra snittblomma som står länge. Sommarflox blommar bättre om den beskärs ibland så den kommer att belöna dig med än rikare blomning om du tar in några stjälkar som snittblommor nu och då. Arten kan relativt lätt angripas av bladlöss som bör behandlas genast de upptäckts.