Ettårig salvia

Populärnamn: Ettårig salvia
Vetenskapligt namn: Salvia spp
Familj: Lamiaceae

Typ av växt: Sommarblomma

Beskrivning: Blommorna som kan ha en rad olika färger sitter tätt ihop och bildar spiror. Storleken på blommor och blad varierar mycket mellan olika arter. Bladens utseende varierar också men bladen är normalt hjärtformade till ovala.

Storlek: Olika arter når mellan 20 80 cm i höjd. Upp till 30 cm i diameter.

Blomsäsong: Juli- september

Jord/läge: Ettårig salvia vill helst stå på en ljus och varm plats för att utvecklas. Full sol är att rekommendera. Blommor sämre om den står för kallt eller för mörkt. Utvecklas ofta dåligt under regningar mulna somrar. Kan odlas i alla jordtyper men föredrar väldränerad jord.

Plantering: Kan köpas som färdiga plantor eller så frön inomhus i mars. Om man köper färdiga plantor skall man helst köpa små plantor med många knoppar. Frön skall inte täckas över eftersom de behöver ljus för att gro. Fukta jorden och frön med en sprayflaska och ställ på en ljus plats. Gallra bland plantorna när de är ca 5 cm höga.  Frösådda plantor bör härdas innan man planterar ut dem.  Plantera plantorna med minst 30 cm mellanrum.

Skötsel: Denna växt är mycket lättsköt så länge du inte ger den för mycket vatten. Man kan med fördel göda sina salvior en till två gånger i monaden.  Ettårig salvia är en av de få växter där man inte behöver plocka bort vissna blommor för att främja fortsatt blomning.

Övrigt: Många arter av ettårig Salvian är egentligen fleråriga växter men de kan normalt inte överleva de svenska vintrarna och ses därför som ettåriga växter i Sverige.  Salvia är en bra snittblomma som står länge. Den lockar till sig mycket insekter och är speciellt benägen att locka till sig bin och humlor. Den kan därför vara mycket fördelaktig för din trädgård eftersom mer pollinerande insekter kan resultera i mer frukt och grönsaker. Vissa arter kan torkas och användas som evighetsblommor. Man kan övervintra salvior genom att plantera rötterna i sand och ställa på fuktfri plats.