Rosenskära

Populärnamn: Rosenskära
Vetenskapligt namn: Cosmos bipinnatus
Familj: Asteraceae

Typ av växt: Sommarblomma

Beskrivning: Rosenskäran har späda dilliknande blad och relativt stora prästkrageliknande blommor. Blommorna kan ha en rad olika färger. Det blir längre mellan kronbladen ju äkdre en blomma blir. Det finns både hög och låg växande varianter.

Storlek: Lågväxande arter når 40 cm i höjd, högväxande arter når ca 120 cm.  Olika typer blir mellan 30 och 90 cm i diameter.

Blomsäsong: Sommar – tidigt höst.

Jord/läge: Det bästa läget för dina rosenskäror beror på vad du vill få ut av växten. Den blommar rikligast om man placerar den i full sol men växer snabbare och blir större om man placerar den i ett skuggigare läge. Den trivs bra i de flesta jordar men föredrar väldränerad jord. Det viktigaste är att den inte placeras där det är för blött.

Plantering: Kan köpas som färdiga plantor eller drivas upp från frön kan sättas både direkt på friland eller försås inomhus. Bör försås om man vill ha tidig blomning. Om du väljer att sätta dem på friland bör d förbereda en såbädd genom att vända upp och luckra upp jorden. Man kan även med fördel tillsätta kompost till orden. Sprid ut fröna på marken och kratta försiktigt ner dem i jorden. Vattna försiktigt. Man bör gallra bland plantorna när de är 5-10 cm höga. Det bör vara 30-40 cm mellan plantorna efter gallring. Köpta färdiga plantor kan planteras som andra sommarblommor.

Skötsel: Toppa dina rosenskäror om du vill ha buskigare plantor. De bör vattnas under torrare perioder men kom ihåg att de inte tycker om att stå för blött. Gödsla en till två gånger per månad. Rosenskäror behöver ofta stödjas för att förhindra vindskador. Plocka bort vissna blommor för att främja fortsatt blomning hos dina rosenskäror. Man kan låta den gå i frö framemot hösten för att få frön till nästa vår.

Övrigt: Rosenskära är en bra snittblomma. Denna växt är mycket omtyckt av bin och fjärilar och kan därför användas för att locka dessa till din trädgård. Rosenskäran är mer eller mindre immun mot angrepp från de flesta sjukdomar och skadedjur men är omtyckt av sniglar som gärna äter de späda bladen. Läs mer i vår skadedjur och växtsjukdom sektion om hur man bekämpar sniglar.