Ringblommor

Populärnamn: Ringblommor
Vetenskapligt namn: Calendula officinalis
Familj: Asteraceae

Typ av växt: Sommarblomma

Beskrivning: Ringblommor är en mycket klassisk trädgårdsväxt som påminner om prästkragar och som vanligtviss har gul eller orange färg. Den finns dock även i andra färger såväl som flerfärgade. Blommorna kan vara enkla, dubbla eller fyllda. Bladen är ljusgröna och långsmala.

Storlek: Blir upp till 60 cm hög och lika vid.

Blomsäsong: Blommar hela sommaren och hösten till frosten kommer.

Jord/läge: Ringblommor tycket om att stå ljust och placeras bäst i full sol men kan även med framgång odlas i halvskugga. Om din trädgård ligger i ett område som får lite regn kan det vara bättre att odla dina ringblommor i halvskugga. De planteras bäst i väldränerad fuktigt jord. Undvik sandjordar eftersom dessa lätt torkar ut för fort.

Plantering: Ringblommor går alldeles utmärkt att så direkt på friland i hela Sverige.  Förbered en blomsterbädd genom att luckra upp och berika jorden. Sprid ut Ringblommefrön över såbädden och mylla ner dem ca 1 cm i jorden. Håll jorden fuktig. Om man vill att ringblommorna skall blomma tidigare kan man förså dem inomhus.

Skötsel: Ringblommor föredrar fuktig jord och skall därför vattnas regelbundet.  Man kan med fördel göda dem regelbundet så länge man är noga med att inte ge dem för mycket kväve eftersom de då lätt angrips av mjöldagg. Sjuka plantor skall brännas och inte läggas på komposten. Man bör klippa bort vissna blommor för att främja fortsatt blomning.

Övrigt: Ringblomman kan torkas och användas som evighetsblomma men är som torkad inte lika hållfast som eterneller. Växten frösår sig lätt och kan sprida sig. Man kan äta ringblommans blad och blommor. Den har en fräsch smak och passar utmärkt till i olika sallader. Att använda ringblommans kronblad i sallader kan ge en mycket vacker sallad. Ringblommor går över tid tillbaka till sina gula och orange grundformer om de får självså sig.