Riddarsporre

Populärnamn: Riddarsporre
Vetenskapligt namn: Delphinium
Familj: Ranunculaceae

Typ av växt: Sommarblomma  (finns även som perenn)

Beskrivning: Riddarsporren får långa upprättstående spiror av blommor. Blommorna kan en mängd olika färger även om den klassiska riddarsporen är blå. Det finns både enkla och dubbla typer.  Blommornas storlek varierar från 2 till 4 cm i diameter och har som en sporre som går ut bakom blomman.

Storlek: 1,5-2 m hög, 30 cm bred. (Finns lägre sorter)

Blomsäsong: Blommar under hela sommaren. Perenna typer blommar under försommaren.

Jord/läge: Riddarsporrar trivs bäst på en ljus plats och trivs allra bäst i full sol men de utvecklas även bra i halvskugga. Undvik att plantera dem alltför mörkt eller på mycket blåsiga ställen. De föredrar näringsrik väldränerad lätt alkalisk jord. Kalka jorden om jorden är sur i din trädgård.

Plantering: Köp färdiga plantor eller så frön. Frön kan försås för tidigare blomning men det är bäst att så på friland eftersom riddarsporre är känslig vid omplantering.  Fröna sås så snart jorden kan bearbetas. Förbered en såbädd med lämplig jord. Sätt förna på ca 5 mm djup. Vattna när du satt fröna och varje gång ytan torkar ut. Fröna gror på 20 dagar. Köpta plantor planteras på samma sätt som andra sommarblommor.

Skötsel: Vattnas under torrare perioder. Riddarsporrar blir hög och det är en bra ide att binda up dem eller på annat sätt ge dem städ för att undvika att väder och vind får dem att ramla. Till detta kan man t.ex. använda färdiga stödramar eller pinnar och snören. Blommar längre om man tar bort utblommade blommor. De uppskattar lite gödning med jämna mellanrum.

Övrigt: Blomman frösår sig gärna och om man låter utblommade blommor står kvar och fröa så kommer växten vanligtvisst år efter år. Man kan också ta en stängel med färdiga frökapslar och lägga där man vill ha nya riddarsporrar. Växten och speciellt fröna är giftiga och skall se till så inte barn och husdjur förtär dem. Växten är lämplig att torka.