Petunia

Populärnamn: Petunia
Vetenskapligt namn: Petunia spp
Familj: Solanaceae

röd och vit petunia blomma

Typ av växt: Sommarblomma

Beskrivning: Petunian är en mycket vanlig sommarblomma som används flitigt i blomsterlådor och urnor. De kan vara olika stora och det finns både hängande och upprättväxande varianter. Gemensamt för alla former är de uppseendeväckande runda upprättstående trumpetliknande blommorna. Petunior kan ha de flesta färger på blommorna samt kombinationer därav. Bladen är mörkgröna och lätt hjärtformade.

Storlek: Olika varianter kn nå mellan 15-60 cm i höjd och 20-40 cm i bredd.

Blomsäsong: Blommar hela sommaren tills frosten kommer på hösten.

Jord/läge: Petunior skall aldrig placeras på skuggiga platser eftersom de inte utveckla bra om de inte får tillräckligt med ljus. De trivs bäst om de planteras i full sol eller på en plats med ett par timmars skugga varje dag. Denna växt tycker bra om värme och därför idealisk att placera på varma platser.  De klarar sig bra i nästan alla jordar, inklusive torra sandjordar men trivs bäst i humusrik jord.

Plantering: Man kan endera köpa färdiga plantor eller driva upp från frön som sås i mars –april. Fröna sprids ut i en sålåda fylld med mullrik jord. Fukta sedan jorden med en sprayflaska och håll jorden fuktig tills fröna grott.  När plantorna är 4-5 blad höga är det dags att plantera om dem till individuella krukor i vilka de får växa tills det är dags att plantera ut dem. Man kan toppa plantorna för mer buskigt växtsätt. Planteras ut när risken för frost upphört. Härda plantorna innan de planteras ut. Skugga gärna petuniorna de första dagarna efter de har planterats ut.

petunior i olika färger

Skötsel: Vattnas regelbundet och ges gödning en till två gånger i månaden. Om man ger dem för mycket gödning så växer de mer och blommar mindre. Kan vara bra om man vill få en stor planta som skall blomma senare under sommaren. Kan beskäras för mer buskigts växtsätt. Plocka bort vissna blommor för att stimulera fortsatt blomning.

Övrigt: Petunia frö är mycket små och är sett till vikt mycket dyra. De är t.ex. dyrare än saffran i kilopris. Ett gram petunia frön är turligt nog mycket mer än det låter att vara. Petunior är mycket motståndskraftiga mot angrepp från olika sjukdomar och skadedjur. De angrips därför mycket sällan. Ett undantag från detta är att sniglar älskar petunior och måste hållas efter eftersom de annars snabbt kan förstöra en petunia planta.