Pensé (Penséer)

Populärnamn: Pensé
Vetenskapligt namn: Viola x wittrockiana
Familj: Violaceae
pense blommor

Typ av växt: Sommarblomma

Beskrivning: Pensén är en av de absolut vanligast växterna i våra trädgårdar.  Blommorna ser ut som stora viol blommor (vilka de också är) och kan ha vilken färg som helst samt en myriad kombinationer av dessa. Blommorna har vanligtviss ett ljusare öga i centrum. Bladen är ljusgröna och är avsmalnande ovala med tandad kant.

Storlek: Upp till 20 cm höga och ungefär dubbelt så vida.

Blomsäsong: April-höst

Jord/läge: Pensén är en av de få sommarblommor som föredrar att planteras i halv skugga. De trivs även bra i full sol men blommorna står längre om de planteras i halvskugga. De trivs bra i de flesta jordar men föredrar väldränerad jord med mycket kompost.

Plantering: Lättast är att köpa färdig plant men man kan också så frön. Dessa från skall i så fall sås i juni-juli året före du vill att dina penséer skall blomma. Fröna sätts i krukor eller sålådor utomhus i väldränerad jord. Fröna sprids ut glest över jorden och fuktas med en sprayflaska. Man lägger sedan för något som håller ljuset ute tills fröna grott. Se till att hålla jorden och fröna fuktiga under groningsprocessen. När fröna gror placerar du dom på ljus plats. (inte i direkt sol) Gallra bland plantorna om nödvändigt. Sätt ut småplantorna där du vill ha dem nästa år under sensommaren. Plantorna kommer övervintra och börja blomma tidigt nästa år. (zon 1-5) Vintertäckning är fördelaktigt men normalt inte nödvändigt. Köpta plantor planteras direkt som andra sommarblommor.
Penséer

Skötsel: Behöver vattnas regelbundet och skall om de hålls i blomsterlådor eller andra krukor aldrig torka ut riktigt. Det är viktigt att hål i sina blomlådor eftersom de lätt får rotröta om de får stå för blött. Använd flytande näring när du vattnar. Man bör plocka bort vissna blommor och frökapslar eftersom din pensé annars inte kommer blomma så rikligt som den kan göra. Framåt hösten kan du låta blommorna gå till frö om du vill få egna frön. Plantorna från fröen ser vanligtviss inte ut som sina föräldrar.

Övrigt: Penséer är mycket köldtåliga och kan därför sättas ut i trädgården långt innan andra sommarblommor. Man behöver inte vänta till sista frosten eftersom penséer klara frostnätter. Detta gör att många tycker om att sätta ut penséer i sin trädgård på våren som de senare byter ut mot andra växter fram mot sommaren. De blommor då fortfarande rikligt men har vuxit sig för stora för att vara lämpliga för urnor och blomlådor. Penséer kan vid denna tidpunkt flyttas till en annan plats i trädgården eller planteras i kanten av komposten för att förgylla denna. De frösår sig gärna och blommar andra året. Självsådda plantor får ofta mindre blommor än sina föräldrar. Blommorna går att äta.