Jungfrun i det gröna

Populärnamn: Jungfrun i det gröna
Vetenskapligt namn: Nigella damascena
Familj: Ranunculaceae

Typ av växt: Sommarblomma

Beskrivning: Jungfrun i det gröna är en stjälkväxt med mycket skira blad. Bladen påminner om dillblad. Blommorna kan ha ett flertal färger såsom blå, lila, vit, rosa och röd och ser ut som ett mellanting mellan en dammvippa och en stjärna. Jungfrun i det gröna blommor kan ha ett varierande antal kronblad.

Storlek: Upp till 60 cm men det finns varianter som endast blir 20 cm höga.

Blomsäsong: Hela sommaren

Jord/läge: Jungfrun i det gröna trivs bäst på ett ljust läge där den utsätts för full sol. Utvecklas sämre om den får mindre ljus. Plantera Jungfrun i det gröna i väldränerad jord då den lätt ruttnar om jorden blir för blöt.  Undvik att plantera denna växt i tunga jordar.

Plantering: Kan sås direkt på friland men vissa föredrar att förså inomhus för att få en tidigare blomning. Om man väljer att förså plantor bör man sätta frön under sen vintern som då snabbt kommer blomma när de placeras ut när frostrisken upphör. Man kan med fördel sätta nya frön med några veckor mellanrum för att få nya plantor att förlänga blomsäsongen med. Om man sår på friland bör man först luckra upp jorden till ett djup av ca 25 cm och om möjligt berika jorden med kompost. Sprid fröna över området och sprid sedan ett mycket tunt lager jord över dem. Vattna jorden försiktigt så fröna inte flyter bort. Håll jorden fuktig men inte blöt.

Skötsel: Sköter sig till stor del själv men bör vattnas under torra perioder. Övervattna inte eftersom växten då lätt kan ruttna. Blommar mer intensivt och under en längre period om man tar bort vissna blommor. Man bör dock låta visa blommor gå i frö om man vill att den skall återkomma nästa år. Plantorna uppskattar lite gödning då och då.

Övrigt: Jungfrun i det gröna är en ettårig växt men kan ofta te sig som en perenn då de lätt och gärna frösår sig själva så att de återkommer år efter år. Växten är omtyckt av sniglar som gärna äter de skira bladen. Läs vår artikel om sniglar för mer information om hur man bekämpar sniglar.