Flitiga Lisa

Populärnamn: Flitiga Lisa
Vetenskapligt namn: Impatiens Walleriana
Familj: Balsaminaceae

Typ av växt: Sommarblomma

Beskrivning: Flitiga Lisa får ganska runda blommor med 5 kronblad, Blommorna kan ha många olika färger men vita, röda, lila och rosa är vanligast. Baden är ovala, tandade och vanligtviss gröna men det finns även brokbladiga varianter.

Storlek: 30-40 cm hög och ungefär lika vid.

Blomsäsong: Tidig sommar tills frosten dödar växten.

Jord/läge: Flitiga lisa trivs nästan var som helst så länge den får vatten. Den trivs lika bra i sol som i fullskugga och blomningen blir lika intensiv oavsett vart man planterar den. Den kan t.ex. med fördel planteras under träd där de flesta andra växter tycker det är för mörkt. Den föredrar väldränerad fuktig jord. Undvik sandjordar eftersom dessa är svåra att hålla fuktiga.  Tycker om kompost rik jord.

Plantering: Köps ofta som färdiga plantor men kan även frösås inomhus tidigt på våren och sedan planteras ut när risken för frost är över. Plantorna bör härdas innan man planterar ut dem. Passar bra i rabatt och i blomlåda. Plantor planteras genom att man gräver en grop som är lika stor som plantans kruka och luckrar upp jorden kring gropen. Ta plantan ur krukan och placera den i gropen på samma nivå som den stod på tidigare. Tryck till jorden runt den så att växten står rakt och stadigt.

Skötsel: Flitiga Lisa är i trädgården en mycket härdig planta som sällan angrips av sjukdomar eller andra skadedjur. De är dock mycket känsliga för torka och man får aldrig låta dem torka ut. Vattnas därför dagligen och rikligt. Kan med fördel gödas regelbundet.

Övrigt: Flitiga Lisa kan också med framgång hållas som krukväxter. De är dock känsligare för angrepp av skadedjur då de odlas inomhus. Man kan föröka Flitiga lisa genom att rota sticklingar som tagits från vuxna plantor. Flitiga Lisa sticklingar kan rotas i vatten så väll som direkt i jord. Rotningsmedel underlättar proceduren men är inte nödvändigt. Mycket känslig för frost och dör ofta ner mycket snabbt efter första frosten. (kan ske inom loppet av några få timmar efter att frosten släppt)