Blomstertobak

Populärnamn: Blomstertobak
Vetenskapligt namn: Nicotiana spp
Familj: Solanaceae

Typ av växt: Sommarblomma

Beskrivning: Det finns en lång rad olika varianter av blomstertobak. Olika varianter har olika färger på blommorna och växer till olika höjd. Vissa men inte alla varianter doftar. De flesta typer får stora blad placerade i rosetter och stora mängder blommor.  Blommorna har ett litet blomsterfärgat skaft och fem kronblad. Blommorna är ofta stjärnformade.

Storlek: 45-80 cm hög. 30-40 cm vida. Det finns idag en lång rad lågväxande hybrider vid sidan av de höga sorterna. 

Blomsäsong: Blommar hela sommaren.

Jord/läge: Blomstertobak trivs i de flesta lägen men blommar bäst då de placeras i full sol eller halvskugga. Lågväxande hybrider vill ha mer ljus än de högre varianterna. De planteras bäst i näringsrik väldränerad jord.

Plantering: Blomstertobak bör förkultiveras inomhus om man inte köper färdiga plantor. Det är bäst att så frön i feb-mars. Håll jorden fuktig medan fröerna gror. Det är bra att sätta en plastfolie över krukorna för att hjälpa till att bibehålla fukt. Toppa plantorna när de är ca 8 blad höga för att få mer buskiga plantor. Plantorna kan sedan planteras ut när risken för frost upphört.

Skötsel: Blomstertobak skall vattnas regelbundet och skall aldrig torka ut mellan vattningarna.  De växer fort och man bör därför börja göda dem regelbundet ca 3-4 veckor efter man har planterat ut dem för maximal tillväxt. Vill man inte att sin blomstertobak skall bli för stora kan man dra ner på vattningen. Plocka bort vissna blommor för att främja fortsatt blomning. Växten är ettårig och man bör därför plocka bort dem på hösten.

Övrigt: Blomstertobak är giftig och skall inte förtäras. De angrips lätt av vita flygare och bladlöss om de inte får tillräckligt med vatten. Behandla genast et angrepp upptäcks. De kan även få en sjukdom som brukar kallar tobaksmosaikvirus och som kan spridas från cigaretter och annan tobak. Kan användas som snittblomma. Lämplig för urnor och krukor.