Isbegonia / Sommarbegonia

Populärnamn: Isbegonia / Sommarbegonia
Vetenskapligt namn: Begonia x hortenis
Familj: Begoniaceae

Typ av växt: Sommarblomma

Beskrivning: De finns en lång rad olika sorters isbegonior och nya varianter når ständigt marknaden. De kan ha en lång rad olika färger men röda och rosa varianter är vanligast. Blommorna är relativt små. Det finns enkla, dubbla och fyllda sorter men de enkla är överlägset vanligast. Bladen är runt hjärtformade, tjocka och mörkgrön med eller utan rödaktig undersida.

Storlek: Ca 25 cm hög och lika vid.

Blomsäsong: juni- september

Jord/läge: Isbegonior skall inte planters för ljust. De trivs bäst i halvskugga. Den tolererar begränsat direkt solsken men bör skuggas så att den inte utsätts får för mycket sol.  De föredrar lätt sur väldränerad jord. Den uppskattar om jorden är humusrik så man kan därför med fördel blanda kompost i jorden.

Plantering: Isbegonior köps som färdiga plantor. Köp helst små plantor med många välutvecklade blomknoppar. På detta sätt kan du se blommans färg. Undvika långa gängliga plantor och plantor med redan utslagna blommor. Är mycket lätta att plantera. Gräv en grop som är lika stor som begonians rotklump och placera begonian däri efter du har tagit av dess kruka. Tryck till jorden runt plantan och vattna.  Du kan med fördel blanda lite kompost i jorden innan du planterar sommarbegonior. Kan även sås från frön som är mycket små och sås inomhus i februari.

Skötsel: Is eller sommarbegonior är mycket lättsköta och sjukdomsresistenta men kan angripas av sniglar om tycker om att äta begonior. De tycker om fuktig jord och bör därför vattnas regelbundet. De vill dock inte stå blött så vattna inte för mycket. Kan med fördel ges extra gödning med jämna mellanrum. Man behöver inte ta bort vissna blommor eftersom dess faller av själv.

Övrigt: Kan tas in på vintern och användas som krukväxt tills nästa år. De kan ofta blomma hela vintern på din fönsterbräda. De har inte några rotknölar så de t går inte att övervintra dem på samma sätt som vissa andra begonior. De är mycket lätt att föröka då sticklingar villigt skjuter nya rötter.