Fjärilsblomster

Populärnamn: Fjärilsblomster
Vetenskapligt namn: Schizanthus spp
Familj: Solanaceae

Typ av växt: Sommarblomma

Beskrivning: Blommar rikligt med orkidéliknande blommor. Fjärilsblomster finns en rad olika färger men rosa, röd och vit nyanser är vanligast. Bladen är ljusgröna och djupt flikiga. Bladen påminner om ormbunkeblad.

Storlek: Upp till 35 hög och lika bred.

Blomsäsong:  Juli-augusti

Jord/läge: Växer och blommar bäst om de placeras i full sol men kan även odlas i halvskugga. Lämplig för plantering både i blomsterlådor och i rabatter.  Trivs bäst i väldränerar näringsrik jord. Blir gängliga om de får för lite näring eller ljus.

Plantering: Kan enderas köpas som färdiga plantor eller sås från frön. Om man vill så frön skall dessa försås inomhus i april. Var nog med att så fröna glest. Ett eller två frön per behållare är att föredrar. Fröna gror bäst om det är kallt 15˚C och mörkt. Plantorna planeras ut när risken för frost är över. De kan behöva planteras om en gång innan det är dags att sätta ut dem.  Planteras ut genom att man gräver gropar som är lite större än plantornas behållare. Plantan placeras på samma nivå som den stod på innan i mitten av gropen och gropen fylls igen. Plantan vattnas därefter rikligt.

Skötsel: Behöver vattnas regelbundet och bör vattnas när den översta jorden blivit torr. Låt dem aldrig torka t helt. Fjärilsblomster kan behöva stödjas under sommaren och kan om man inte stödjer den ramla omkull eller blåsa sönder.

Övrigt: Kallas även fattigmansorkide. Kan även odlas som krukväxt. Denna art drabbas ibland av vissnesjuka, en svampsjukdom som angriper växten via rötterna och  vilket leder till att växten vissnar utan tillsynes någon orsak. Gräv upp växten och bränn den samt omkringliggande jord om detta händer.