Viva

Populärnamn: Viva
Vetenskapligt namn: Primula

Familj: Primulaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Vivorna tillhör släktet primula och för vissa arter är det vanligt att namnet primula används även som populärnamn. Exempel på välkända medlemmar av släktet primula som förärats helt egna svenska namn är gullvivan (Primula veris) och jordvivan (Primula vulgaris). Om man vill odla viva i sin trädgård finns det verkligen en uppsjö av knallstarka färger at välja mellan, allt från purpur, rött och cerise till mörkviolett och klargult. Det finns dessutom flerfärgade blommor.

Storlek: 15-30 cm hög, 10-50 cm bred

Växtzon: I – V (VIII)

Blomsäsong: mars – maj

Jord/läge: Vivan tillhör de växter som trivs i svagt sur jord. Jorden bör dessutom vara fuktig, vilket inte brukar vara så svårt att åstadkomma eftersom vivan vill växa i skugga eller åtminstone halvskugga. Blanda ut jorden med kompost eller liknande innan plantering så den blir riktigt rik på humusämnen eftersom det ger starkast blomfärg. Under svala somrar kan vivan klara sig även i full sol i Sverige, men bara om man vattnar ordentligt.

Skötsel: En av de viktigaste uppgifterna man har som odlare av vivor är att se till att jorden alltid är fuktig. På hösten måste man ge vivorna en rejäl omgång vatten så att de är redo för vintervilan, såvida inte hösten varit mycket regnig. På hösten bör man dessutom täcka över vivorna med något skyddande och fuktighetsbevarande material, t ex kompost. Säkrast är att täcka över komposten med granris också.

Förökning: Förökas lätt med hjälp av frö. Frösår sig ofta själv.

Övrigt: Eftersom vivan tycker om skuggiga och fuktiga platser får den lätt problem med sniglar, särskilt under regniga perioder av sommaren. Det finns en rad olika knep man kan ta till för att minska snigelproblemet i trädgården, t ex kan man ställa ut låga tallrikar fyllda med öl och regelbundet vittja dem på sniglar. Detta måste dock utföras ofta och under en längre period om det ska få någon effekt.