Verbena

Innehåll:

Populärnamn: Verbena
Vetenskapligt namn: Verbena spp.
Familj: Verbenaceae
Typ av växt: Perenn

verbena

Beskrivning

Verbenan är en lättskött blomma som trivs både i trädgården och i krukor, amplar och balkonglådor. Blommorna är tämligen små med ger ändå ett imponerande intryck eftersom de sitter tillsammans i stora klasar. Bladen är normalt gröna eller grågröna. Det finns väldigt många olika blomfärger att välja mellan, t ex vitt, rött, rosa, blå och lila. Vissa sorter är enfärgade medan andra är strimmiga. De finns även de som har ett vitt centrum som kontrasterar bjärt mot de färgade kronbladen.

Storlek: 20-100 cm hög, 20-50 cm bred
Växtzon: Verbena kan odlas i hela Sverige.

Blomsäsong

juni – september

Jord/läge

Verbenan klarar inte av att stå i jord som inte dränerar väl. Blanda gärna upp jorden med sand och kompost innan plantering. Verbenan ska planteras där den får full sol, eftersom skugga kan förhindra blomning.

röd verbena

Verbena Skötsel

Klipp regelbundet bort utblommade blommor från din verbena under sommaren. Gängliga verbenor bör toppas så de blir robustare.

Unga verbenor får lätt problem med svamp och man bör därför bara vattna dem tidigt på dagen så att vattnet får tid på sig att avdunsta innan solen går ned. Vattna aldrig direkt på bladen. God luftcirkulation kring plantorna är också mycket viktigt.

Blanda gärna ut jorden med långsamt verkande gödsel när du planterar verbena så slipper du gödsla under sommaren.

Förökning

Verbenor kan förökas med sticklingar under sensommaren och hösten. Klipp av 5 cm långa skott och placera dem i fuktig sand. Välj skott som inte har några blommor. Efter en tid är det dags att plantera om skotten i väldränerande jord.

Verbena kan även frösås. Man brukar förkultivera inomhus i februari för utplantering i slutet av maj.

Övrigt

I många kulturer har verbenan ansets sammanlänkad med gudomliga eller på annat sätt övernaturliga makter. I Egypten verbenan känd som ”Isis tårar”, medan de gamla grekerna ansåg den höra ihop med Eos Erigineia, gryningens gudinna. Enligt myten ska Verbena officinalis ha använts för att stoppa blödningen från Jesus sår när han tagits ned från korset.

Verbena odlas kommersiellt för framaställning av Verbena olja.  En väldoftande aromatisk olja som används i allt från parfymer till doftljus. Verbena olja och olja gjord på lavendel är vanliga eteriska oljor i skäggolja.  Du kan köpa eterisk verbena olja och verbena produkter i de flesta butiker som säljer hygienprodukter.

verbena fält i kina

Verbena fält i Kina