Vårkrage

Populärnamn: Vårkrage
Vetenskapligt namn: Doronicum orientale
Familj: Asteraceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Vårkragen odlas som prydnadsväxt i trädgårdar. Det är en lättodlad, flerårig ört. Vårkragen tillhör familjen korgblommiga växter som innehåller ca 26 arter. Under blomningen blir den fylld med vackra, gula blommor, som påminner om Prästkragens blommor. Växtens blad är mycket lika ogräset Knölklockan, så den kan lätt smyga sig in och tillslut ta över helt. Jordstammen är kort och har underjordiska utlöpare.

Storlek: Vårkragen blir oftast mellan 10 och 60 cm hög, men stjälken kan ibland bli upp till en meter hög.  

Blomsäsong: Den börjar blomma redan i april och håller på ungefär en månad.

Jord/läge: För att blomningen ska hålla i sig längre så är det bäst om den inte står planterad i direkt solljus utan bör helst stå lite halvskuggigt. Den hittas ofta förvildad vid vägkanter. Den passar jättebra att ha bland barrväxter. Den kan odlas i de flesta jordar men trivs bäst i en frisk till halvtorr jord som är lätt och innehåller lagom mycket näring.

Skötsel: Vårkragen breder ut sig rejält så du bör göra en viss rensning efter 3 till 5 år så att den inte tar över helt. Den brukar bara blomma en gång per säsong så även om du klipper ner den så kommer den inte blomma upp igen. Får växten för mycket näring så blommar den inte lika bra, det gäller framförallt kväve.

Förökning: Förökning sker genom delning som bör göras direkt efter blomningen eller på hösten. De kan också sås med frön.

Övrigt: Vårkragen brukar också kallas för Gemsrot. Den kommer ursprungligen från Sydösteuropa, och förekommer förvildad i södra och mellersta Sverige. Den förekommer förvildad i Asien, i bergstrakter. Släktet Doronicum betyder giftig växt på arabiska men det finns inga kända förgiftningar så den är sannolikt ogiftig.