Tremastarblomma

Populärnamn: Tremastarblomma
Vetenskapligt namn: Tradescantia X andersoniana

Familj: Commelinaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Tremastarblomma är en hybrid som skapats genom att man korsat flera olika himmelsblommeväxter hemmahörandes i Nordamerika. Tremastarblomman bildar en enorm mängd knoppar, vilket är tur eftersom varje enskild blomma bara håller sig en dag när den väl slagit ut. De gröna bladen sitter i tuvor, är smala och påminner om höga gräs. De arter som använts för att ta fram tremastarblomman har alla blå blommor, men när det gäller hybriden finns det många olika blomfärger att välja mellan vid sidan av blått, till exempel vitt, lila och lilarött. Det finns även tremastarblommor som har mer än en färg, t ex ’Osprey’ som är vit med blå mitt.

Storlek: Cirka 50 cm hög och 60 cm bred.

Växtzon: I – II  

Blomsäsong: juli – augusti

Jord/läge: Tremastarblomman är en anpassningsbar växt som klarar sig bra i de flesta sorters jord. Den föredrar väldränerad jord, men klarar sig till och med i sumpig jord. Tremastarblomma klarar även av sura jordar.

Skötsel: Eftersom tremastarblomma gillar fukt bör man se till att jorden alltid är fuktig där den växer. Under torra somrar kan man behöva täcka jorden med gräsklipp eller liknande. Under senhösten är det säkrast att ge din tremastarblomma vinterskydd, t ex genom att kupa upp kompost kring kronan och täcka över med ett lager granris.

Förökning: I takt med att växten åldras blir blomningen mindre riklig och då bör man dela växten för att få den att piggna till igen. Att dela sin tremastarblomma var 3-4 år är en bra tumregel. Gräv upp plantan, dela tuvan med hjälp av en vass och ren kniv, och återplantera på en gång.

Övrigt: Eftersom tremastarblomma är en så tuff växt bör den inte planteras ihop med veka växter eftersom de kan ha svårt att hävda sig mot den dominerande tremastarblomman. Konkurrensen kan leda till att veka och nyplanterade växter dukar under.