Stockros

Populärnamn: Stockros
Vetenskapligt namn: Alcea rosea
Familj: Malvaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Stockros är en två- till flerårig ört. Den är högväxt och får mycket stora blommor. Under blomningen är själva blommorna ungefär en decimeter breda. Stockrosens stjälk är täckt med strävt hår. Blommans kronblad blir upp till 5 cm långa och kan ha färgerna, gula, vit eller rosa till mörklila.

Storlek: Stockrosens stjälk kan bli mer än tre meter hög.

Blomsäsong: Blommar under juli-september.

Jord/läge: Växten kommer till sin fulla rätt bäst om den planteras mot en mur eller ett staket. Den trivs bäst om den får stå planterad på en plats med mycket sol då den inte alls tycker om skugga. Undvik allt för rik jord och håll borta små spindlar.

Skötsel: Stockrosen är en blomväxt som är populär som prydnadsväxt. Efter blomningen ska de beskäras. De behöver vattnas regelbundet så att växten inte torkar ut, men den får inte övervattnas.

Förökning: Den är odlas vanligen men kan även hittas förvildad ibland. Förökas med frön och det bör ske under sensommaren eller våren. Låt fröna torka i växten och sedan kan du plocka bort dem. Om du rengör fröna ordentligt så går det att spara dem en tid. Så i september för att få den att blomma till våren. Skydda fröna från sniglar. Den här växten självsår sig ganska lätt, men klarar inte av delning lika bra, då plantorna kanske inte lever så länge att de kan delas.

Övrigt: Stockrosen kommer ursprungligen ifrån Kina och de Egeiska öarna. Den ansågs förr ha samma egenskaper som läkemalva som användes som läkeväxt. Det sägs att den fungerar bra mot inflammationer, stoppar sängvätning och är bra att skölja munnen med om du drabbats av blödande tandkött. 1997 mättes den största Stockros som någonsin upptäckts, den växte i England och var 7,39 meter hög.