Stjärnflocka

Populärnamn: Stjärnflocka
Vetenskapligt namn: Astrantia major
Familj: Apiaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Stjärnflockans blommor är mycket små. Blommornas färg varierar. De flesta plantors blommor är rosa men det finns andra som har mer vita eller gräddfärgade som ofta har lite grönt och rosa i sig. Växtens blomstjälkar är förgrenade och har flera blomflockar. Den har flikiga blad som glänser vackert gröna. Den kallas ibland även för Mormors nåldyna vilket man kan förstå när man ser den. Dess blommor ser ut som nålar som sitter tätt ihop på en nåldyna.

Storlek: Den blir allt mellan 40 till 70 cm hög.

Blomsäsong: Huvudblomningen sker i juni-juli. Den fortsätter att blomma efter det ända fram till augusti eller september, men inte lika kraftigt.

Jord/läge: Passar att ha i rabatter och trivs mycket bra på något fuktiga ängar och i ljusa skogar. Den växer på drygt 2000 meters höjd på alpängarna i syd- och mellaneuropa. Den blommar som bäst i sol eller halvskugga. Den gillar de flesta mullrika jordar speciellt de som behåller fukten och är näringsrika. Växten bör inte utsättas för torka. Ett sk woodland är det idealiska för Stjärnflocka.

Skötsel: Klipp bort vissna blomstjälkar vart eftersom så bildar plantan nya blommor. Den fungerar bra som snittblomma då den håller sig länge i vas, men också mycket bra som eternell. Plocka och torka de nyutslagna blommorna eller ta till vara på de som redan torkat i rabatten.

Förökning: Stjärnflocka kan frösås och behöver då en kylperiod. Det är lättast att få den att gro om du har färska frön. Den förökar sig av sig själv lätt och delning kan göras för att sålla ut lite.

Övrigt: Artnamnet major betyder större. Har flera smeknamn, bla Linnés fröknar och Mormors nåldyna eller brosch. Stjärnflockan tillhör familjen flockblommiga växter.