Sommarmalva

Populärnamn: Sommarmalva
Vetenskapligt namn: Lavatera trimestris
Familj: Malvaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Sommarmalvans blommor liknar trumpeter i formen och är rosa och vita. Växten får många vackra blommor som blommar under en lång tid och klarar sig länge i vas. Det är en ett- till flerårig ört eller buske.

Storlek: Den blir ca 0.6-1.2 meter hög.

Växtzon: Trivs bra i zon 3.

Blomsäsong: Sommarmalvan blommar under hela sommaren.

Jord/läge: Den gillar lucker jord, och vanlig krukväxtjord går bra att ha i urnor. Med tanke på växtens höjd så rekommenderas urnor som växtplats. Plantera den gärna tillsammans med andra blommor både högre och lägre i blandade färger. Den passar bra som utfyllnad i rabatter. Den klarar av att stå både i sol eller skugga. Den bör sås på växtplatsen eller inomhus i mars-april. Börjar du för tidigt så gör värmen inomhus att de blir långa och gängliga så undvik det. Så fröna på ungefär en halv centimeters djup och med ett plantavstånd på ca 30 cm. De börjar gro efter ett par dagar.

Skötsel: Vattna med mellanrum så att jorden torkar ut. Du kan gödsla och följ då anvisningarna på näringsmedlet. Sommarmalvan är känslig för blåst och behöver stödjas upp. Dentål en hel del med frost och kan därför sås tidigt.

Förökning: Förökas med frön. Är det för torrt i jorden när det hårda fröet ska sås så är risken stor att det inte kommer att gro. För att undvika det kan du lägga fröet i ett glas med vatten under natten så det mjukas upp och därmed har det lättare att gro. De är mycket känsliga för groddbränna.

Övrigt: Sommarmalvan kommer ursprungligen ifrån Medelhavsområdet. Förr i Sverige kallades Sommarmalvan för Poppelros. Sommarmalvor tillhör familjen malvaväxter som består utav ungefär 45 arter. Den fungerar väldigt bra att ha som snittblomma.