Sköldpaddsört

Populärnamn: Sköldpaddsört
Vetenskapligt namn: Chelone obligua
Familj: Scrophulariaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Det är en stark perenn med mycket vackra, klara färger. Bladen håller sig gröna från våren och långt in på hösten. Blommorna är lejongapsliknande och har en stark lilarosa färg med limegröna blomknoppar. Om du tittar noga på växten så ser du att inuti blomman sitter det något som ser ut som ett gulaktigt skägg. Det är knopparna som sitter längst ner på blomställningen som slår ut först, när nya blommor slår ut så vissnar de äldsta och faller ner till marken. Under blomningen är det sju-åtta blommor på varje stjälk.

Storlek: Den blir ca 60 cm hög.

Blomsäsong: Den blommar hela sensommaren och större delen av hösten.

Jord/läge: Den trivs bäst i fuktig och näringsrik jord som helst bör vara mullrik, det går även bra att plantera den i tyngre lerjordar. Vill helst stå i sol till halvskugga. Växtens stjälk blir svagare av att stå all för skuggigt. Annars har den stadiga, upprätta stjälkar.

Skötsel: Sköldpaddsörten är en stark och livlig perenn som passar att ha i de flesta planteringar. Den tar inte över i rabatten utan den låter de andra växterna växa och ta plats. Den är också stadig och bra och klarar sig själv i all slags väderlag. Den klarar av både torka och väta bättre än alla andra perenner. De klarar sig bra i vas och är en bra hållbar snittblomma.

Förökning: De förökas bäst genom delning. Det kommer nya skott från roten.

Övrigt: Det vetenskapliga namnet Chelone betyder sköldpadda och det namnet har den fått just pga att växtens blommor ser ut som sköldpaddshuvuden. Sköldpaddsörten kommer ifrån USA´s östra delar där den växer på fuktiga ängsmarker och längs med vattendrag. Det finns en vit Sköldpaddsört som kallas för Alba.