Sedum

Populärnamn: Fetbladiga växter i släktet Sedum
Vetenskapligt namn: Sedum spp.

Familj: Crassulaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Fetbladsväxterna i släktet Sedum får små stjärnformade blommor som sitter samlade tillsammans i stora grupper. Det finns många olika arter att välja mellan som passar för olika syften. Om du vill ha en förhållandevis hög fetbladig växt ur det här släktet kan du t ex välja den kinesiska kärleksörten Sedum spectabile som blir 30-50 cm hög och vars blomflockar kan bli upp till 20 cm i diameter. Den blommar under hösten, från augusti till oktober och det finns många sorter att välja mellan, t ex ’Stardust’ som får vita blommor och ’Meteor’ som blommar i rött. Om du istället är ute efter en marktäckande fetbladsväxt kan du ta en titt på den välkända gula fetknoppen Sedum acre. Gul fetknopp är en exceptionellt härdig växt som växer vild i nästan hela Sverige.

Storlek: 5-50 cm hög, 30-60 cm bred

Växtzon: I – VIII. Det varierar mellan de olika arterna och sorterna.

Blomsäsong: juni – juli eller augusti – oktober

Jord/läge: Fetbladiga växter behöver väldränerad jord eftersom de kommer från torra biotoper och inte är vana vid att behöva stå med rötterna i blöt jord. Plantera dina fetbladiga växter på en plats där de får full sol. De klarar av att stå i full sol även under torra, heta somrar.

Skötsel: Fetbladsväxter klarar av torka bra, men de föredrar att vattnas under långa torrperioder. På hösten väntar man tills bladen vissnat bort innan man klipper ned blomställningarna. Hos många växter är de så dekorativa att de med fördel kan få stå kvar vintern igenom istället för att klippas bort.

Förökning: De flesta fetbladsväxter bör delas ungefär vart fjärde år. Man kan dela under hela växtsäsongen. Det går också bra att ta skott och rotsticklingar.

Övrigt: Att kombinera olika sorters kinesisk kärleksört med olika blomfärg kan bli mycket vackert.