Rosenstav

Populärnamn: Rosenstav
Vetenskapligt namn: Liatris spp.

Familj: Asteraceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Rosenstav är en korgblommande växt som får höga stjälkar med imponerande blomspiror. Blommorna kan vara vita, violetta eller rosa. De börjar alltid slå ut högst upp i blomspiran. Rosenstav bildar frodiga tuvor och stjälkarna är täckta av tätt sittande smala blad.

För den som vill odla rosenstav finns det måna olika arter att välja mellan. En av de tåligaste arterna är Liatris spicata som får robusta blomspiror med tätsittande blommor. Alla arter av Rosenstav hör hemma på prärien eller liknande biotoper i Nordamerika.

Storlek: 40-100 cm hög, 30-60 cm bred

Växtzon: I – III  

Blomsäsong: juli – augusti

Jord/läge: Rosenstav trivs bra i vanlig trädgårdsjord så länge den dränerar väl. Full sol rekommenderas eftersom skugga kan påverka spirornas form negativt.

Skötsel: Om man har sorkar i trädgården kan det bli nödvändigt att plantera rosenstav i en metallkorg för att hindra sorkarna från att äta upp den näringsrika roten. Gamla, väletablerade plantor kan bli så höga att de behöver bindas upp. För säkerhets skull bör man vintertäcka rosenstav. Använd ett täckmaterial som inte håller fukt för bra. Granris är utmärkt.

Förökning: Rosenstav kan frösås inomhus i mars och april för utplantering när vädret blivit varmare. Frösådd rosenstav brukar blomma redan under år två.

Stora etablerade plantor bör grävas upp och delas på våren så snart man kan se nya skott. När man delar kan man också passa på att ta rotbitar som kan drivas upp till nya plantor. Skölj rent rötterna från jord och använd en vass och ren kniv för att skära bort enskilda rötter som ska bli till nya plantor. Det är viktigt att varje rot har minst ett skott eller bladknopp. Låt rotbitarna vila på en torr och varm plats i tre dygn innan du planterar dem på 10 cm djup.

Övrigt: Rosenstav är en trevlig snittblomma som också fungerar att torka.