Rodgersia

Populärnamn: Rodgersia
Vetenskapligt namn: Rodgersia spp.

Familj: Saxifragaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Rodgersian får mycket vackra bronstonade blad som kan nå en storlek av 30 cm. De är rynkiga och fingrade och får en extra vacker lyster om de står i helskugga. På svenska brukar rogersia kallas just skuggblad. Blommorna är små och sitter samlade i vippor. Det finns flera olika arter att välja mellan, alla hemmahörandes i Kina. Om man vill ha en riktigt härdig rodgersia kan man välja stor rodgersia (Rodgersia aesculifolia) eftersom den klarar sig bra i zon VIII. Den blommar under senare delen av sommaren och kan bli över en meter hög.

Storlek: 80-120 cm hög, 60-90 cm bred

Växtzon: I – IV (VIII). Det varierar mellan arterna.  

Blomsäsong: juli – augusti

Jord/läge: Rodgersia vill ha jord som är rik på organiskt material och som kan hålla kvar fukt utan att för den skull vara tung och blöt. Blanda gärna ut trädgårdsjorden med kompost. Välj en halvskuggig växtplats eller en plats med vandrande skugga. Helskugga brukar ge bladen en mycket attraktiv lyster, men tyvärr minskar blomningen samtidigt.

Skötsel: Under torra somrar är det viktigt att vattna rodgersian regelbundet eftersom den vill ha fuktig jord. Om man skyddar växtplatsen med täckbark, gräsklipp eller liknande blir det enklare för jorden att hålla kvar fukten. På hösten bör rogersia täckas in med granris.

Förökning: Rodgersian kan delas på våren. Man kan fröså direkt på friland under den tidiga hösten. Se till att jorden är varm och fuktig innan du sår. Fröna ska inte täckas över. Jorden får absolut inte torka ut innan fröna hunnit komma igång ordentligt.

Övrigt: Om bladen på din rodgersia får mörka fläckar eller torra zoner kan det bero på att växten står för soligt eller utsätts för alltför mycket blåst. Skugga och skydda växten bättre eller flytta den till en lämpligare plats.