Revsuga

Populärnamn: Revsuga
Vetenskapligt namn: Ajuga reptans

Familj: Lamiaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Revsugan odlas huvudsakligen för sina dekorativa blad, men det får också fina blommor. Bladen sitter i rosetter och utvecklas längs långa revor. Revsuga är därför ett utmärkt val där man vill ha en marktäckande växt som är fin även utanför blomperioden. Exakt hur bladen ser ut beror på vilken sort du väljer, de kan vara allt ifrån helt gröna till helt röda. Det finns också många vackert brokiga sorter. Om du vill ha vitgrönbrokiga blad kan du till exempel välja sorten ’Variegata’, medan ’Burgundy Glow’ är ett bra val för den som föredrar rödbrokiga blad. Eftersom de grönbladiga revsugorna tycker om att stå i halvskugga är de bra marktäckare under buskar och träd. Revsugans blommor är små och sitter tillsammans i kransar i toppen av de stänglar som bladrosetterna producerar. Det finns flera olika färger och nyanser att välja mellan, till exempel blå, rosa och vit.

Storlek: 10-20 cm hög, 20-35 cm bred

Växtzon: I – V

Blomsäsong: maj – juni

Jord/läge: Revsuga vill ha väldränerad jord som håller sig fuktig, inte blöt. Jord som inte dränerar bra ökar risken för svampproblem. Finast brukar rävsugan bli i humusrik jord. Rikligast blomning får man i full sol, medan halvskugga brukar gynna tillväxt och utveckling. Revsuga med röda blad bör alltid planteras i full sol.

Skötsel: När revsugan börjar växa igen under den tidiga våren vill den gärna ha en portion långsamt verkande gödning. Under sommaren klipper man bort utblommade blommor kontinuerligt. Om dina vitbrokiga sorter börjar producera helgröna blad är det bäst att plocka bort dem så att brokigheten behålls.

Förökning: Etablerade plantor bör delas på våren.

Övrigt: Revsuga sprider sig snabbt och kan konkurrera ut veka perenner.

Om man vill använda revsuga som marktäckare räcker det med att sätta plantorna 15-20 cm ifrån varandra, de växer sig snart stora och fyller ut mellanrummet.