Praktbinka

Populärnamn: Praktbinka
Vetenskapligt namn: Erigeron hybridus
Familj: Asteraceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Praktbinkan är mycket lik astern och blir därför ibland kallad för sommaraster. Den blommar lika lätt och gärna som astern också. Praktbinkans släkte, som innehåller ungefär 200 arter, tillhör familjen korgblommiga växter. De fungerar jättebra som snittblommor, och eftersom de blommor så flitigt så märks det knappt när det tas från dem. Praktbinkans blad är oftast håriga. Blommorna blir vita, rosa eller lila med en gul korgbotten.

Storlek: Kan bli upp till 80 cm höga.

Blomsäsong: Blommar under juni-juli.

Jord/läge: Den vill helst stå planterad i full sol. Den uppskattar en lätt och näringsrik jord som inte är allt för tung och fuktig.

Skötsel: Låt inte växten torka ut under sommaren. Det är bra om man kan lyckas hålla nere växten så den inte når sin maxhöjd. Det är en mycket ranglig växt och ju högre den blir desto mer stöd behöver den. Om det blåser och regnar för mycket under blomningstiden så klarar sig inte den här växten. Stjälkarna bryts och blommorna vissnar. Genom att klippa ner växten kan du lyckas med att få den att blomma två gånger under en säsong. Som snittblomma klarar de sig mycket bra och länge i vas.

Förökning: Det lättaste sättet att föröka den här växten är genom delning. Praktbinkan klarar av att föröka sig själv men det tar längre tid. Vill du inte ge dig på delning så kommer ändå reviret att utökas lite år för år.

Övrigt: Praktbinkan kommer ursprungligen ifrån Nordamerika. Det finns vilda arter av binkan, i Sverige finns tex gråbinka och fjällbinka. Praktbinkan förekommer endast som odlad. Förutom Praktbinkan finns också Orangebinka och Guldbinka som odlade arter. Det vetenskapliga namnet Erigeron är latin och översätts till; eri betyder tidig och geron betyder gubbe.