Plister

Populärnamn: Plister
Vetenskapligt namn: Lamiastrum och Lamium

Familj: Lamiaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Plister tillhör familjen Lamiaceae och får tvåläppiga blommor som bildar kransar i bladvecken. Stjälken är fyrkantig och pryds av vackra blad som ofta är marmorerade. Eftersom plister trivs i skugga och snabbt bildar mattor är de utmärkta marktäckare under träd och buskar. De ser också fina ut i stenpartiet och kan även odlas i krukor och urnor.

För den som vill odla plister finns det många arter och sorter att välja mellan. Gulplister (Lamiastrum galeobdolon) växer vild i södra Sverige, och idag finns även rosenplister (Lamium maculatum) förvildad här uppe hos oss. Rosenplister hör egentligen hemma längre söderut i Europa men trivs bra även i Sverige både i och utanför våra trädgårdar. Rosenplister får normalt rosa blommor, men idag kan man få tag på namnsorter som istället blommar i vitt, till exempel ’White Nancy’. Gulplister får som namnet antyder gula blommor. Även denna art har använts för att ta fram odlingssorter, till exempel ’Florentinum’ vars gröna blad pryds av silvermarkeringar.

Storlek: 15-60 cm hög, 30-60 cm bred

Växtzon: I – IV (VII)

Blomsäsong: maj – juli

Jord/läge: Plister behöver väldränerad jord för att må bra. Bäst mår den i näringsrik och något fuktig jord, men även näringsfattig jord brukar fungera. Plantera plister på en växtplats där den kommer att stå i halvskugga eller skugga. Full sol leder lätt till att växten vissnar.

Skötsel: Under våren bör man klippa tillbaka det gamla bladverket för att gynna de nya skotten. Ge jorden ett tillskott av kompost. Vid midsommar bör man skära tillbaka plantorna ytterligare en gång. Under torra somrar måste plister vattnas regelbundet.

Förökning: Plister kan förökas med örtartade sticklingar. Skär under försommaren av 5-10 cm långa toppskott (utan blommor) och plantera dem i fuktig sand.

Övrigt: Under milda vintrar kan plister förbli vintergrön.