Pion

Populärnamn: Pion, Pioner
Vetenskapligt namn: Paeonia
Familj: Paeoniaceae

rosa pion

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Pionen får imponerande stora blommor som kan vara enkla, halvfyllda eller fyllda. Det finns många olika färger och nyanser att välja mellan, t ex ljusrosa, cerise, röd, blåröd, vit och gulvit. Det finns även tvåfärgade varianter. De gröna bladen är tredelade och skiftar under hösten till en vacker röd färg.

Storlek:  50-100 cm hög, 50-100 cm bred

Växtzon: I – VIII

Pion blommor

Pioner får stora blommor som påminner om rosor.  Varje planta kan ge en stor mängd blommor. Blommorna är olika nyanser av vit, rött och rosa.  Det finns ett stort antal olika kultiverar med olika färg på blommorna.  Doftpionblommor luktar mycket gott medan bondpion har mindre doft.  Vilken typ av pion som är bästa valet beror på om du vill att dina trädgård skall dofta eller inte.

Blomsäsong: Pionen blommar under försommaren.

Pion jord/läge

Pioner trivs bäst i något alkalisk jord men även andra sorters jord brukar gå bra. Man kan höja pH-värdet med hjälp av kalk. Det är viktigt att jorden dränerar väl. Den idealiska växtplatsen för en pion är där den får full sol under hela dagen med undantag för eftermiddagen då den skuggas. Full sol brukar också fungera bra, men den starka eftermiddagssolen kan bleka blommans färg.

vita pioner

Pion skötsel

Höga pioner med tunga blommor böjer sig lätt och kan lägga sig på marken om man inte binder upp dem. Bäst är att binda upp dem redan under senvåren innan blommorna hunnit bli så tunga. På hösten bör ge sin pion en skyddande vintertäckning bestående av något organiskt material. Undvik löv eftersom de ökar risken för svampproblem. På våren tar man bort vintertäckningen så att skotten kan komma upp utan problem, men låter täckningen ligga kvar kring plantan. Tillför gärna en omgång kompost också. Kogödsel och andra typer av kväverik gödsel kan bara användas i mycket begränsad mängd eftersom kvävet kan bränna pionens rötter.

Föröka pioner

Etablerade pioner bör grävas upp och delas vart tionde år. Gräv upp plantan under hösten och använd en ren, vass kniv för att skära rötterna i bitar. Se till att varje bit får minst 3-5 ”ögon”. Plantera.

Övrigt

Pionen är en mycket uppskattad blomma i Kina. Den heter mǔ dān, men kallas vanligen för fuguihua vilket betyder ungefär ”rikedomens och ärans blomma”. Den är en viktig symbol i kinesisk konst och i början av 1900-talet blev den utsedd till Kinas officiella blomma av den då härskande Qingdynastin.
ljusrosa pion