Påfågelsblomster

Populärnamn: Påfågelsblomster
Vetenskapligt namn: Gazania X splendens

Familj: Asteraceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Påfågelsblomster är en flerårig art men i Sverige odlas den normalt som om den vore ettårig. Om man vill kan man övervintra den inomhus. Placera på en ljus men sval plats och dra ned på vattningen. Påfågelsblomster hör hemma i södra Afrika och blommorna öppnar sig under soliga dagar och vänder sig mot solen. Blommorna har olika nyanser av gult, rött, orange, rosa och brunt. Vissa är enfärgade medan andra är strimmiga eller dekorerade med en kontrasterande ring. Blommorna kan bli upp till en decimeter tvärs över och är verkligen en imponerande syn i trädgården. Bladen är gröna på ovansidan och grå undersidan. De är normalt grovtandade. Man kan välja mellan två huvudsakliga växtsätt: kompakt och kuddbildande eller långt och hängande. De långa, hängande varianterna passar bra intill stödjande murar och man kan också låta dem hänga ned ur amplar.

Storlek: 15-30 cm hög, 20-30 cm bred

Växtzon: Kan odlas i hela Sverige.

Blomsäsong: juni – september

Jord/läge: Påfågelsblomster behöver sandig jord som dränerar mycket bra. Den klarar av både näringsfattig jord och salthaltig jord. Förbättra dräneringen genom att blanda ut jorden med en generös mängd sand innan plantering. Välj en varm och skyddad växtplats i trädgården där din påfågelsblomster får full sol.

Skötsel: Blomningen blir rikligare och längre om man kontinuerligt klipper bort alla överblommade blommor.

Förökning: Fröså inomhus i mars eller april för utplantering i slutet av maj. Plantorna behöver härdas gradvis för att klara omställningen. Påfågelsblomster kan även förökas med hjälp av sticklingar. Ta 5-10 cm långa skott i augusti och placera i jord som blandats upp med en rejäl mängd sand. Ställ skotten på en ljus men sval plats.

Övrigt: Påfågelsblomster trivs bäst i varma och torra delar av trädgården eftersom det påminner mest om vad den är van vid från östra Afrika.