Nejlikrot

Populärnamn: Nejlikrot
Vetenskapligt namn: Geum spp.

Familj: Rosaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Nejlikrot bildar vackra små tuvor i trädgården och blommar kontinuerligt från försommar till sensommar. Man kan välja mellan enkla, halvfyllda och fyllda blommor i olika nyanser av gult, rött, rosa och orange. Ofta har blommorna mer än en färg, men det finns även gott om enfärgade varianter. Efter blomperioden utvecklas borst eller fjäderlika frösamlingar som också är mycket dekorativa i trädgården. Nejlikroten passar inte bara i trädgården, utan är även omtyckt som snittblomma och går lätt att odla i krukor och balkonglådor. Välj art och sort med omsorg så du får en storlek som passar. Ofta blir det extra vackert om man blandar flera olika arter och sorter med varandra. En av de arter som odlats längst i Sverige är den klassiska praktnejlikeroten, Geum chiloense, som bildar fjuniga plantor med fylliga blommor.

Storlek: 25-50 cm hög, 30-40 cm bred

Växtzon: I – VI

Blomsäsong: maj – augusti

Jord/läge: Nejlikrot klarar sig på de flesta jordar så länge de dränerar väl, men den föredrar näringsrik jord. Både full sol och halvskugga går bra, men full sol hela dagen är inte helt optimalt.

Skötsel: Bildningen av nya knoppar gynnas av att man kontinuerligt rensar bort utblommade blommor från nejlikroten.

Förökning: Frön kan sås inomhus i februari och mars för utplantering när frostrisken är över. Plantor av nejlikerot kan även planteras på hösten.  Stora väletablerade plantor kan delas. Plantera omedelbart efter delning. Även om man inte vill ha fler plantor bör man dela etablerade plantor var 3-4 fjärde år eftersom de annars kan bli fula och vissna i mitten. Gräv upp plantan, dela den, och rensa varsamt bort det vissnade mittpartiet.

Övrigt: Nejlikrot är en omtyckt snittblomma. Klipp av blomstjälkarna när knopparna precis börjat öppna sig och inte hunnit slå ut helt, och placera omedelbart i vas fylld med kallt vatten.

Hos vissa arter luktar jordstammen ungefär som kryddnejlika.