Nejlika

Populärnamn: Nejlika
Vetenskapligt namn: Dianthus spp.

Familj: Caryophyllaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Världen är fylld med en lång rad olika nejlikor, både vilda arter och framodlade trädgårdssorter. Nejlikan är också mycket populär inom blomsterhandeln. Nejlikans blomma kan vara enkel eller dubbel, och det är vanligt att kanten är fransig. På nejlikans stjälk sitter små noder. Hos många nejlikor är bladen smala och bildar tuvor. Bladfärgen är vanligen gråaktigt grön eller silverblå. En av de nejlikor som odlats längst i Sverige är Dianthus caryophyllus, som heter just trädgårdsnejlika på svenska. Den är perenn i södra delarna av Sverige och i övriga landet används den som ettårig utplanteringsväxt. Den blommar redan under år ett om den sås tillräckligt tidigt på våren.

Storlek: 10-30 cm hög, 20-50 cm bred

Växtzon: I – IV. Det varierar mellan arterna.

Blomsäsong: juni – juli. Vissa sorter kan blomma mer än en gång under sommaren.

Jord/läge: Väldränerad jord är mycket viktigt när man odlar nejlika, annars mår inte växten bra och får svårt att klara sig genom vintern. Blanda gärna ut jorden med sand innan plantering. Både mager och normal trädgårdsjord går bra rent näringsmässigt. Plantera dina nejlikor där de får full sol.

Skötsel: På hösten är det viktigt att täcka över nejlikorna med skyddande granris som får ligga kvar tills risken för frost är över på våren. Under sommaren kan man stimulera ny blomning genom att kontinuerligt klippa bort utblommade blommor. Gödsla vid behov.

Hos äldre bestånd av nejlika kan det hända att mittpartiet börjar dö bort. Om så sker, blanda sand med kompost och sikta varsamt över ytan. Detta gynnar tillväxten.

Förökning: Nejlikor kan frösås inomhus i mars och april för utplantering senare när det blivit varmare ute. Nejlika kan också enkelt förökas med hjälp av sticklingar. Lossa varsamt några skottspetsar från plantan under våren och plantera dem i en kruka fylld med fuktig sand. Täck över krukan med en platspåse för att behålla fukten. Det är viktigt att det finns lufthål i plastpåsen. Ställ krukan på en plats där den får gott om ljus utan att utsättas för direkt solljus. De plantor som bildas kan planteras ut både höst och vår.

Övrigt: Nejlikan är en populär snittblomma för buketter och andra blomsterarrangemang.