Näva

Populärnamn: Näva
Vetenskapligt namn: Geranium
Familj: Geraniaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Näva är ett stort växtsläkte. Det innehåller ungefär 400 arter men bara en mindre del av dem förekommer i Sverige. Nävorna är ett- eller fleråriga örter. Det finns självklart skillnader mellan alla de arter som släktet innehåller, men de flesta nävor har håriga blad som är handflikiga. Blommorna är symmetriska och de finns i nästan alla nyanser av blått, vitt, rosa, och lila.

Storlek: 15-100 cm hög, 30-120 cm bred

Växtzon: I – VI (VIII). Det varierar mellan arterna.  

Blomsäsong: maj – juli

Jord/läge: Det finns både vilda och odlade arter i Sverige. De flesta arterna vill stå i full sol men det finns även de som föredrar halvskugga. Vanlig trädgårdsgjord passar för nävorna. En djup och mullrik jord är det bästa för de lite större arterna medan de mindre klarar sig med mindre mullrik jord. Tung lerjord måste blandas ut med sand och kompost innan plantering.

Skötsel: Nävor klarar sig oftast ifrån sjukdomar. De kan råka ut för mjöldagg och rostsvampar. De flesta arter mår bra av att klippas ner efter första blomningen, de kan då lyckas blomma en gång till under hösten. Vattna dem inte för mycket för de gillar inte att stå blött.

Förökning: Förökas genom frösådd. Det är oftast svårt att samla ihop nävornas frön då blommorna kastar iväg fröna när de är mogna. Det är bäst att plantera dem tidigt på våren eller sent på hösten. Vattna och se till att skydda de mot den allra starkaste solen. Du kan också föröka den genom delning och det är lämpligast att göra på våren. Nävorna korsar sig lätt med varandra. De flesta nävor är lätta att odla.

Övrigt: Nävornas släktnamn Geranium kommer från det grekiska ordet geranos som betyder trana. Nävorna förekommer främst i de östra Medelhavsområdena, men lever på de flesta ställen i världen, framförallt i tropiska bergstrakter.