Nattljus

Populärnamn: Nattljus

Vetenskapligt namn: Oenothera biennis

Familj: Onagraceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Det här är en tvåårig ört. Växtens blad blir 5-20 cm långa och 1-2.5 cm breda.   Den har stora gula blommor, med fyra blomblad, som blir 2.5-5 cm i diameter. Blommorna öppnar upp sig när solen börjar gå ner eller om det är mulet och grått ute och stänger dig igen när ljuset börjar komma fram igen nästa dag. Det är efter det den har fått sitt namn, Nattljus. I skymningen när den öppnar upp sig så sänder den ut en stark doft som lockar till sig insekter. Fruktkapseln är 2-4 cm lång och 4-6 mm bred, den innehåller 1-2 mm långa frön som släpps ut när kapseln delar sig i fyra delar när den är mogen. Blomman har ett mönster som lockar till sig insekter, det går inte att se i vanligt ljus utan det framträder först i ultraviolett ljus.

Storlek: Den kan bli upp till en meter hög.

Växtzon: Odlas upp till zon 5.

Blomsäsong: Blommar från juni till september.

Jord/läge: Den växer i öppna kulturskapade områden, som på bangårdar, i hamnar och vid vägkanter. Den förekommer mest i södra Sverige. Den trivs bäst i torr och väldränerad jord. Den passar lika bra att ha i stenpartier som i rabatter eftersom den tål torka.

Skötsel: Den vill ha mycket sol och den mår inte bra av vinterfukt.

Förökning: Nattljus förökas med frön och med sticklingar.

Övrigt: Nattljus tillhör familjen dunörtsväxter. Den kommer från Nordamerika och kom till Europa på 1600-talet och användes som salladsväxt. Ur Nattljusfröna kan det utvinnas en olja som är mycket rik bland annat gammalinolensyra och linolsyra som är fuktbevarande för huden och gör den mer elastisk och smidig. Det sägs även att oljan kan vara bra mot baksmälla. Det latinska namnet betyder ungefär: något som gör vinet en tjänst.