Mossflox

Populärnamn: Mossflox
Vetenskapligt namn: Phlox subulata

Familj: Polemoniaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Mossflox är en utmärkt marktäckare som bildar tjocka mattor av starkt färgade blommor. Det finns en lång rad olika färger och nyanser att välja mellan, t ex ljusblå, violett, cerise och vit. En av fördelarna med att välja mossflox som marktäckare är att den sprider sig mycket fort och därför på kort tid kan fylla upp stora områden i trädgården utan att man behöver köpa särskilt många plantor. Mossfloxen är också en lättskött växt som inte behöver mycket omvårdnad och effektivt håller ogräs borta. Om du har sluttande partier i din trädgård kan mossfloxen binda jorden och förhindra erosion, samtidigt som den lyser upp med sina vackra blommor. Eftersom mossfloxen trivs bäst i torr och väldränerande jord brukar den älska sluttningar där vattnet kvickt rinner undan efter varje regn och aldrig får en chans att ligga kvar. Mossflox är också en populär stenpartiväxt och kantväxt, och odlas även i krukor och urnor.

Storlek: Upp till 10 cm hög, upp till 30 cm bred.

Växtzon: I – VI  

Blomsäsong: maj – juni

Jord/läge: Mossflox klara sig i de flesta sorters jord så länge den inte tvingas stå med rötterna i tung blöt jord som inte dränerar väl. Om du har tung jord i din trädgård, blanda ut den med sand och torv innan du planterar mossflox. Mossflox får fina blommor både i full sol och halvskugga.

Skötsel: Mossflox kan planteras så snart jorden går att bearbeta efter vintern. När blomperioden är över skär man ner plantan till halva storleken. Under torrperioder är det viktigt att vattna regelbundet. Under hösten bör man täcka över mossfloxen med löv eller kompost och avsluta med ett lager granris.

Förökning: Mossflox kan lätt förökas genom delning. Man kan även passa på att ta skott när man klipper ned plantan efter blomningen.

Övrigt: Det latinska ordet phlox betyder flamma.