Moses brinnande buske

Populärnamn: Moses brinnande buske
Vetenskapligt namn: Dictamnus albus

Familj: Rutaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Moses brinnande buske utsöndrar en citrusdoftande eterisk olja som är mycket lättantändlig. På kvällen efter en varm, vindstilla dag kan den flyktiga oljan spontanantända vilket syns i form av en hastigt slocknande flamma kring busken. Busken skadas inte av elden. Moses brinnande buske får höga blomspiror och frodigt grönt bladverk. Det finns två olika typer att välja mellan när det gäller blomfärg, den ena blommar i vitt och den andra får rosa blommor med violetta strimmor. Moses brinnande buske tycker inte om att störas så man ska i möjligaste mån undvika att dela eller flytta den. Tänk på att inte plantera buskarna för tätt inpå varandra när de är små, så snart de kommit igång att växa ordentligt efter de första åren kommer de att behöva mycket plats.

Storlek: 75-100 cm hög, 75-100 cm bred

Växtzon: I – VI

Blomsäsong: juni – juli

Jord/läge: Moses brinnande buske behöver näringsrik och väldränerad jord. Den trivs bäst i full sol, men några timmars skugga varje dag brukar inte ha någon menlig effekt på blomningen.

Skötsel: Så snart du kan se ny tillväxt under den tidiga våren är det dags att tillföra långsamt verkande gödsel. Under sommaren bör man lägga ett lager täckmaterial kring busken som får ligga kvar tills man förnyar det nästa sommar. Man kan t ex använda kompost eller täckbark.

Förökning: Moses brinnande buske kan förökas med frö. Vänta tills frökapslarna blivit bruna på hösten innan du samlar in dem. Så fröna direkt i rabatten utan att ge dem någon viloperiod. Om man vill kan man så i särskild såbädd istället och flytta dem när de blir större. Man kan också föröka moses brinnande buske genom delning, men var beredd på att det tar tid för en delad buske att komma i form igen.

Övrigt: Moses brinnande buske kan irritera huden rejält så man bör alltid använda täckande kläder och handskar när man hanterar den.