Mattram

Populärnamn: Mattram
Vetenskapligt namn: Chrysanthemum parthenium

Familj: Asteraceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Mattram är en perenn som är härdig i hela Sverige, samtidigt som den villigt frösår sig själv. Den kallas ibland för ”miniatyrprästkrage” men är alltså en helt egen art. Man kan välja mellan enkla och dubbla blommor. Vissa sorter är så täta att de ser ut som gula eller orangea bollar. Mattram fungerar bra både i rabatten och i krukor och urnor. Den passar dessutom utmärkt i vildinspirerade trädgårdar och kan till exempel tillåtas breda ut sig i kanten av gräsmattan eller samsas med andra blommor på en blomsteräng. Om man vill kombinera mattram med ängsblommor är det bäst att välja någon av de högvuxna sorterna, t ex sorten ’QIS White’ som blir 60-70 cm hög och får vita fyllda blommor.

Storlek: 25-75 cm hög, 25-45 cm bred

Växtzon: Mattram kan odlas i hela Sverige.

Blomsäsong: juni – september

Jord/läge: Mattram är anpassningsbar men allra bäst mår den i lätt och väldränerad sandjord. Plantera växten där den får full sol eftersom det behövs för att den ska blomma.

Skötsel: När blomningen är över bör man klippa bort att överblommade blommor eftersom det stimulerar nyblomning. Tänk dock på att lämna kvar åtminstone några blommor om du vill kunna ta frön från din mattram. Höga plantor kan behöva stödjas, särskilt på blåsiga platser. På hösten klipper man ned mattram till några centimeters höjd och täcker över med kompost.

Förökning: Mattram kan frösås inomhus i februari och mars för senare utplantering. Täck fröna med ett tunt lager jord och ställ planteringskärlet på en ljus plats. Det går även bra att så fröna direkt i trädgården under våren.

Stora etablerade plantor delas så snart de börjar grönska efter vintervilan. Plantera omedelbart efter delningen.

Övrigt: Mattram har inom folkmedicinen använts för att behandla bland annat migrän och matsmältningsproblem. Mattram innehåller både tanetin och parthenolid. Idag används mattram i vissa hudvårdande produkter och sägs kunna lugna ned röd och irriterad hud.