Lupin

Innehåll:

Populärnamn: Lupin
Vetenskapligt namn: Lupinus polyphyllus
Familj: Leguminosae
Typ av växt: Perenn

lupin

Beskrivning

I våra trädgårdar har vi ofta lupin, antingen som perenn eller som ettårig planta. Den har en söt och sommaraktig doft. Lupinens flerfingrade blad är mycket vackra och efter regn kan du se en droppe mitt på bladet som ligger där och glänser som en diamant. Lupiner finn i regnbågens alla färger.

Storlek: Lupinens blomklase är tät och upprätt och höjden varierar mellan 25 och 40 cm, hela växten blir totalt 60-120 cm hög.
Växtzon: Upp till zon 6-7

Blomsäsong

Lupinen blommar i juni till augusti.

Jord/läge

Lupiner växer i all sorts jord men lever inte så länge i lerjord eller kalkhaltig jord. De föredrar ändå något sur och torr till halvtorr jord och vill gärna stå i sol-halvskugga.

lupiner

Lupin Skötsel

Lupinen är en lämplig snittblomma, den är hållbar och knopparna slår ut. Det kan dock vara lite mer arbete med den när blommorna vissnar av en efter en, så man får gå och plocka upp efter den. Skörda blommorna i skugga och rensa bort de nedersta bladen. Sätt blommorna djupt i vatten på ett svalt ställe i ungefär en timme. Därefter kan du arrangera blommorna där du vill ha dem. Fyll ofta på vatten i vasen. För att få blommorna att blomma två gånger under samma sommar måste plantorna skäras ner såde endast är ungefär 15 cm höga.

Förökning

Förökas med frön som direktsås i jorden under april-maj. Fröna gror snabbare om de blöts upp innan. Plantera fröna ett par centimeter ner i jorden. Om lupinen trivs så sprider den sig av sig själv. För att förhindra självspridningen kan du klippa ner blomställningarna efter att den har blommat färdigt.

Övrigt

Lupiner kommer ursprungligen från Nord Amerika och kom inte till Norden förrän på 1800-talet. Nuförtiden växer de vilt i södra och mellersta Finland. Lupinus betyder vargböna och det kommer av ordet lupus som betyder varg.

rosa lupiner