Luktaster

Populärnamn: Luktaster
Vetenskapligt namn: Aster novae-angliae
Familj: Asteraceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Luktaster är en art som tillhör familjen korgblommiga växter. Växten får ganska stora blommor som är rosa-lila och är gula i mitten, det är en ganska enkel blomma. Bladen sitter tätt ihop på blomstjälken, det är mindre än 1.5 cm mellan varje blad och de blir ca 8 cm långa och 2 cm breda.

Storlek: Den blir mellan 60-120 cm hög.

Växtzon:

Blomsäsong: Den blommar på sensommaren-hösten, september-oktober.

Jord/läge: Den odlas oftast men kan även hittas förvildad. Den vill stå i sol och ha en väldränerad, näringsrik jord som behåller fukten. Den hittas ofta vid vägkanter och sjöar.

Skötsel: Ha Luktastern planterad tillsammans med perenner, eller buskar och barrväxter så den står skyddad. Den måste skyddas mot tidig nattfrost pga att den blommar så sent på året. Den klarar av torka bra. Vattna den regelbundet men se till att inte övervattna den. Det bästa är att vattna växten på morgonen och försök då att undvika att få vatten på bladen. Varje två år bör du dela växten när mitten av plantan börjar dö. Det är en yvig och buskig växt som kan behöva stöttas upp lite när den blir större.

Förökning: Luktastern klarar av att självså sig. Du kan föröka den genom delning eller fröså den. Låt fröna torka på plantan sedan kan du samla in dem och om du rengör dem ordentligt så går det att spara fröna ett tag. Om du ska direkt så Luktastern utomhus är det bäst att göra det på hösten. Sår du dem inomhus går det bra att göra efter sista frosten. I kallväxthus går det att så dem under vintern.

Övrigt: Den här blomman är mycket attraktiv för bin, fjärilar och fåglar men rådjur håller sig borta från den.