Kungsljus

Populärnamn: Kungsljus
Vetenskapligt namn: Verbascum spp.

Familj: Scrophulariaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Vissa kungsljus är tvååriga medan andra är fleråriga. Oavsett vilken typ du väljer kommer de att blomma under sitt andra år, aldrig tidigare. Under första året läggs alla energi på att bilda blad. Bladen sitter i en rosett och är mycket dekorativa. Från och med år två bildar bladrosetten en blomstängel som får skålformade blommor. Blomställningen kan vara enkel eller grenar. Blommorna är normalt gula, men det går att få tag på kungsljus som blommar i vitt och rosa. På senare år har en lång rad nya hybrider tagits fram vilket ökat mängden blomfärger. Om man vill ha ett förhållandevis lågväxande kungsljus kan man till exempel välja violkungsljuset Verbascum phoeniceum som brukar bli ungefär en halvmeter hög. Den här arten får rejäla blommar som kan vara vita, rosa eller rödvioletta. Den som vill ha riktigt höga kungsljus kan till exempel välja silverkungsljus (Verbascum bombyciferum) eller jättekungsljus (Verbascum olympicum).

Storlek: 30 cm – 200 cm hög, 40 – 120 cm bred

Växtzon: I – VI. Det varierar mellan arterna.  

Blomsäsong: juli – september. Exakt blomsäsong beror på vilken art man odlar.

Jord/läge: Kungsljus vill ha väldränerad jord. Blanda gärna ut trädgårdsjorden med kompost, mull och grov sand innan plantering. Välj en varm och solig växtplats, eftersom skugga leder till att plantan blir lång och gänglig med förkrympta blomspiror.

Skötsel: Ofta kan man få kungsljus att blomma ytterligare en gång genom att klippa bort de överblommade blomstänglarna. Var försiktig med gödningen, för mycket gödsel gör att kungsljus blir så hög att den lätt går av.

Förökning: Samla in frön på hösten genom och förvara torrt tills det är dags att så. Kungsljus kan frösås inomhus i mars och april för utplantering i maj (om frostrisken då är över i din del av landet). Man kan även så fröna på friland i maj om det är frostfritt då.

Övrigt: Inom folkmedicinen har Verbascum thapsus använts för att behandla halsont, hosta och lungproblem.