Julros

Populärnamn: Julros
Vetenskapligt namn: Helleborus spp.

Familj: Ranunculaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Det finns 21 olika arter av julros och alla har fem kronblad. Vissa arter påminner mycket om rosor, men de är inte närbesläktade. Alla julrosor tillhör familjen Ranunculaceae (Ranunculaceae). Julrosorna är mycket köldtåliga och under milda vintrar kan det hända att de börjar blomma i november eller december, så det är inte omöjligt att den julros man har i sin trädgård faktiskt blommar under julveckan. Det vanliga är dock att blomningen väntar till åtminstone mars månad. Flera arter av julros är städsegröna. Bladen är vanligen blanka och djupt flikiga.

Storlek: 30-40 cm hög, 30-45 cm bred

Växtzon: I – V (VII)

Blomsäsong: Julros blommar vanligen i mars – maj, men om vintern är tillräckligt mild kan den börja blomma redan i november eller december.

Jord/läge: Julrosen vill ha näringsrik jord som dränerar väl. Blanda gärna ut jorden med organiskt material, t ex kompost, innan plantering. Plantera julrosor så att de hamnar i skugga eller halvskugga eftersom en växtplats med full sol lätt leder till bladskador.

Skötsel: När nytillväxten börjar skär man tillbaka alla gamla, döda blad på julrosen. När plantan börjar blomma är det dags att ge den en portion fullgödselmedel. Vattna under torra somrar.

Förökning: Julros förökas genom delning på hösten. Gräv upp plantan och använd en vass och ren kniv för att dela den. Det är viktigt att varje ny del har både rötter och blad.

Övrigt: Julrosen är en trevlig snittblomma. För att få den att hålla sig längre kan man använda en tändare för att värma stjälkens snittyta.

Julros är giftig. Om någon har fått i sig julros, kontakta omedelbart läkare.

Julrosen har använts flitigt inom folkmedicinen och den har också en framträdande roll i många myter. Julrosor har bland annat använts av människor som försökt frambesvärja demoner.