Jättedaggkåpa

Populärnamn: Jättedaggkåpa
Vetenskapligt namn: Alchemilla mollis

Familj: Rosaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Jättedaggkåpan Alchemilla mollis tillhör samma växtsläkte som den daggkåpa som växer vild i Sverige, Alchemilla vulgaris. Som namnet antyder är jättedagkåpan betydligt större, den bildar normalt 15-20 cm höga tuvor och blomstjälkarna kan bli en halvmeter höga. De stora grågröna bladen är spetsuddkantiga och precis som hos andra daggkåpor är de kupiga så att de kan samla in regn och dagg. Blommorna är gulgröna. Jättedaggkåpan är en utmärkt marktäckare. Om du har skuggiga platser i din trädgård och vill slippa spendera en massa tid med gräsklipparen kan du låta jättedaggkåpa täcka marken istället.

Storlek: 30-50 cm hög, 20-40 cm bred

Växtzon: I – VI

Blomsäsong: juni – september

Jord/läge: Daggkåpan är en mycket anpassningsbar växt som brukar överleva både torra och extremt regniga somrar oavsett vilken jord den står i. Till skillnad från de flesta andra trädgårdsväxter kan daggkåpan till och med planteras i kompakt lerjord. Vad man däremot bör undvika är att plantera daggkåpan där den får full sol eftersom det gör den mer krävande. Halv- eller helgskugga är mycket bättre.

Skötsel: Jättedaggkåpan kräver inte alls mycket skötsel, men nyplantera plantor växer till sig snabbare om man vattnar dem.

Förökning: Jättedaggkåpan frösår sig villigt på egen hand. Om man vill ta dem till en ny växtplats behöver man bara samla in mogna frön och plantera på den nya platsen. Man kan även gräva upp några plantor och flytta dem till nya platser, de brukar etablera sig snabbt efter en flytt. Nyplanterade plantor bör man vattna tills de hunnit etablera sig. Daggkåpeplantor kan planteras under såväl vår och höst som sommartid.

Övrigt: Jättedaggkåpa hybridiserar gärna med vanlig vild daggkåpa, vilket leder till hybrider som inte är lika stora som jättedaggkåpan. Om man vill minska risken för hybridisering bör man se till att endast jättedaggkåpa växer i trädgården, håll alla andra medlemmar av släktet Alchemilla borta.