Höstaster

Populärnamn: Höstaster
Vetenskapligt namn: Aster novi-belgii
Familj: Asteraceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Det är en flerårig ört. Höstastern är en korgblommig växt som växer sig ganska hög medan det finns andra varianter som inte blir lika höga. Det är en vanlig trädgårdsväxt. Blommorna är oftast lila eller rosa, men det finns även med röda, vita och blåa blommor.

Storlek: Höstastern blir oftast mer än en meter hög.

Växtzon: Odlas bäst upp till zon 5.

Blomsäsong: Höstaster blommar från augusti till november. Blommar ända fram tills den svåra frosten kommer.

Jord/läge: Den klarar av att planteras i mager jord. Sandblandad jord är bra om du har men annars klarar den sig i princip i vilken jord som helst. Höstastern klarar sig bäst om den står planterad så den får halvskugga och sol. Det är bäst att sätta dem tätt ihop om du planterar dem i kruka.

Skötsel: Höstastern blir lätt angripen utav mjöldagg vilken kan få växtens blad att se riktigt illa ut, men blommorna brukar oftast klara sig bra. Mjöldagg är en svampsjukdom som kan vara svår att bekämpa. Du kan försöka att hålla tillbaka den genom att inte gödsla för mycket, se till att växten aldrig torkar ut och plantera Höstastern så att den har skydd mot vinden. Eftersom det brukar regna mycket under svenska sensommaren bör de stå planterade så att vattnet kan rinna bort av sig självt, de klarar inte av att stå i vattnet. Samtidigt är det viktigt att de inte torkar ut.

Förökning: Det vanligaste sättet att föröka Höstastern på är genom delning. Vill du ha många plantor kan du istället ta sticklingar under försommaren.

Övrigt: Höstastern kommer ursprungligen från Nordamerika, men förekommer i Central- och Sydeuropa. I Sverige förekommer den endast som odlad.  Höstastern hörde förr till släktet astrar. Det är en utmärkt växt för bin då blommans nektar och pollen får högsta betyg.