Höstanemon

Populärnamn: Höstanemon
Vetenskapligt namn: Anemone hupensis och Anemone X hybrida

Familj: Ranunculaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Höstanemonen kan blomma långt in i oktober och förlänger därför blomsäsongen i trädgården rejält. Blomman kan vara enkel eller dubbel och blir normalt 5-10 cm stor. Man kan välja mellan olika nyanser av rött, rosa och vitt. Ståndarna är ofta vackert gula och kontrasterar fint mot kronbladens färg. Om man vill ha en högvuxen höstanemon kan man till exempel välja den rosablommande Anemone X hybrida ’Königin Charlotte’, medan den som är ute efter lågväxande sorter kan ta en närmare titt på Anemone hupensis ’Splendens’ som får mörkt rosa blommor och sällan blir högre än en halvmeter.

Storlek: 40-100 cm hög, 60-100 cm bred

Växtzon: I – IV

Blomsäsong: juli – oktober

Jord/läge: Höstanemon vill ha näringsrik jord som dränerar väl. Plantera dina höstanemoner på en halvskuggig plats, till exempel under ett lövträd.

Skötsel: Under sommaren är det viktigt att vattna höstanemonen regelbundet, för den hanterar inte torka väl. Tillför kompost och välbrunnen stallgödsel varje höst. Efter första frosten ska alla döda blad rensas bort från växten. Skydda växtplatsen med torra löv som i sin tur täcks över med ett lager granris.

Höga höstanemoner kan behöva bindas upp, särskilt om växtplatsen utsätts för blåst.

Förökning: Stora etablerade plantor kan delas under den tidiga våren. Gräv kring rotklumpens ytterkant och ta loss några av de yttre delar som ser ut att ha fina och välutvecklade rötter. Höstanemon kan också förökas med rotbitar som man tar när anemonen är djupt inne i sin vintervila. Gräv upp anemonen och skär av några av de allra tjockaste rötterna. Återplantera anemonen direkt. De avskurna rötterna delar man upp i 10 cm långa bitar med hjälp av en ren och vass kniv. Placera rotbitarna lodrätt i en kruka fylld med fuktig sand. Se till att den tjockaste änden pekar uppåt.

Övrigt: Höstanemonen behöver få tid på sig för att etablera sig i trädgården. Bli inte förvånad om det dröjer några år innan den sätter i gång att blomma ordentligt, växa tills sig och sprida sig.