Funkia

Populärnamn: Funkia
Vetenskapligt namn: Hosta spp.
Familj: Agavaceae

funkia typer

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Funkia är ett utmärkt val för skuggiga delar av trädgården där jorden håller sig fuktig. Det finns många olika arter och sorter att välja mellan. Funkia odlas huvudsakligen för sina vackra gröna eller gråblå blad, som kan vara dekorerade med ljusa mönster eller gyllene kanter. Blommorna är också fina, hos de flesta funkior är de formade som klockor och sitter högst upp på de långa stjälkarna. Om du vill ha en funkia vars blommor doftar särskilt gott kan du välja den vitblommande doftfunkian, Hosta plantaginea var. ”Grandiflora”.

Storlek: 20-80 cm hög, 25-100 cm bred

Växtzon: I – V  

Blomsäsong: juli – augusti

funkia blomma

Jord/läge: Funkia vill ha näringsrik och fuktig jord, så det är bra att blanda i rikligt med kompost innan plantering. Funkian är en av de växter som passar utmärkt i skuggiga och halvskuggiga delar av trädgården. Brokbladiga funkior kan klara av att stå i full sol, men bara om man vattnar dem ordentligt.

Skötsel: När det börjar bli risk för frost under hösten är det dags att täcka jorden kring din funkia med något skyddande material, t ex täckbark. När bladen vissnat bort bör man dessutom lägga granris över hela plantan.

Förökning: Äldre plantor kan delas så snart jorden går att bearbeta på våren. Se till att varje del får minst 3-5 bladknoppar. Plantera igen på en gång.

Övrigt: Eftersom funkia tycker om skuggiga, fuktiga platser drabbas den lätt av snigelproblem. Det finns många olika knep för att bli av med sniglar, man kan till exempel sätta ut låga fat i trädgården och fylla dem med öl varje kväll. Ölen lockar till sig sniglarna så att de blir lättare och fånga in och döda. Faten måste tömmas på sniglar ofta om man vill att det ska ha någon effekt.

funkia blad