Flicköga

Populärnamn: Flicköga
Vetenskapligt namn: Coreopsis grandiflora
Familj: Asteraceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Flicköga är en vacker gyllengul blomma som passar bra att ha i rabatter eller som snittblomma. De har ett buskigt växtsätt och växtens blommor är dubbla. Ögonblommor tillhör familjen korgblommiga växter som främst håller till i Nordamerika men även i tropikerna.

Storlek: Den kan växa sig upp till 40 cm höga.

Växtzon: 1-4

Blomsäsong: Flicköga kan blomma redan första året om du sår den i drivbänk under våren. Den börjar blomma ungefär 3.5 månader efter att den har såtts och har sin blomningssäsong under juni-oktober. Om den behandlas rätt och får det den behöver kan den blomma under hela sommaren.

Jord/läge: Flicköga trivs bäst om du planterar den så den står skyddad och i en sandblandad jord som innehåller mycket näring och ha bra dränering. Flicköga bör sås glest och mycket grunt i fuktig såjord, täck över med jord eller med vermiculit. Den bör ha ett plantavstånd på 25 cm. Håll jorden fuktig och täcker över plantan med plast tills plantan växer upp, plantorna kan komma upp ojämnt. Ställ odlingskrukan varmt, ca 18-20°C och plantera ut efter sista frosten. De behöver mycket sol. Kan odlas nästan överallt i landet.

Skötsel: När plantorna har kommit upp så bör de ställas ljust och svalt. Om de har såtts tidigt så är det bra att ha extra belysning på växten. De föredrar fuktig jord men klarar av torka.

Förökning: De förökas med frön.

Övrigt: Flicköga kommer ursprungligen från Sydöstra och Sydcentrala Nordamerika, framförallt från prärieområden. Det är en färgglad och vacker blomma som drar till sig fjärilar och är hjortsäker. På engelska kallas Flicköga för Sunray, vilket betyder solstråle, och det är lätt att förstå hur den har fått det namnet då den lyser upp i din rabatt eller bukett.